Heja Henke
Det är fotbolls-VM och spänningen är på topp. När Sverige slog Nigeria gjorde skotten Henke Larsson två mål för Sverige. Upphetsningen var på topp i kvällstidningarna. Heja Henke ropades ut på färska löpsedlar. Javisst hejar vi på Henke, för då får ju sportjournalisterna åka till nästa stortävling också.
 
Heja Göteborg
Själva har vi mer näraliggande angelägenheter att tänka på. När vi skulle besöka göteborgska arbetsenheten "Tryggare och mänskligare Göteborg" drabbades vi av stor förvåning. Mitt i det kommunala administrativa komplexet ligger ett gammalt fint hus på en gammal fin gata. Dörren till entrén var förstärkt med specialtillverkat stilanpassat galler. Dörren var omöjlig att forcera. Låst och tillbommad. Stadens store man Göran Johansson hade tidigare polemiserat mot universitetets begrepp "Trygg och säker stad". Vi fick en handgriplig lektion att det finns en inneboende konflikt mellan begreppet trygg och begreppet säker.
 
Heja Sverige
Det har nyligen varit nationaldag. Ur borgerligheten vill ett skikt göra denna dag till helgdag, men på bekostnad av Första maj. Andra samhällsgrupper låter dagen passera som vilken annan dag som helst. Ägarna till Skinngruppen i Göteborg har insett att ekonomisk makt även är politisk makt. De gick ut med an annons med svenska flaggan som blickfång. Och förklarade att affären skulle hålla stängt på nationaldagen. De skulle nämligen fira. Vi andra gladdes över att de fick fint väder.
 
Ordens makt
Vi hamnade på ett seminarium om kultur och entreprenörskap och insåg att den gamla konflikten mellan ekonomi och kultur fortfarande sätter sina spår. Men Eero Iloniemi från Finland var pragmatisk och sa, att "vi investerar i den kulturindustri som lönar sig bäst". Lars Nordström, ordförande i Västra Götalands regions kulturnämnd var skeptisk till allt prat om nätverk: "Redan på 80-talet sa vi att nu ska alla gå i kluster".
 
Akademisk budkavle
Johan Lindström, som har skrivit några artiklar i Alba om vetenskapsteori, har skickat ut en budkavle på Göteborgs universitet. Där hävdar han att det finns en maffia, IDEM som i ideologimaffian, som har tagit över universitetet. De utpekade är: Aant Elzinga, vetenskapsteori; Göran Bondjers, Sahlgrenska akademin; Torbjörn Tännsjö, filosofi; Lennart Olausson, idéhistoria; Stellan Welin, forskningsetik; Margareta Hallberg, vetenskapsteori; Hans Glimell, humanteknologi. De flesta av de anklagade har f.ö medverkat i Alba i en eller annan form. Den som vill ta del av skrivelsen kan vända sig till utbildningsminister Thomas Östros (2001-03-08), som fått en anmälan om detta.
 
Professorsstrid i Lund
Årets mest berömda professorsstrid har nog redan utspelats. I Lund. Kristian Gerner ansågs vara mest meriterad, men samtidigt ansågs han vara kvinnoförtryckare och placerades därför några snäpp ner i rangordningen. Till slut fick han ändå den eftertraktade professuren. Alba som ibland har oväntat långa tentakler kan meddela att Kristian Gerner under några år på 70-talet bodde i kollektivet Herkules i Lund. Själv var han redan då expert på öststatspolitik och gjorde debut i radions Obs kulturkvarten. Hans fru Kerstin Nyström blev senare expert på balkanpolitik. Under tiden i kollektivet hade paret många besök från öststaterna, så deras sovrum kallades helt sonika Polska konsulatet. Av allt att döma förekom inget som tydde på kvinnoförtryck bakom dörren till det rummet.