Tre kvinnors egna betättelser

  AV FRIDA LUNDBERG OCH EMMA SCHÜTT
 

Anna, 48 år, cancer
"För några år sedan höll jag på med min doktorsavhandling och hade inte mycket kvar. Jag var väldigt trött och det kändes jobbigt med en stor familj - jag har sex barn. När jag gick till vårdcentralen blev jag sjukskriven för utbrändhet men de gjorde aldrig någon fysisk utredning.
Jag fick gå på stödsamtal och i gruppterapi men jag tyckte inte att det hjälpte. Fortfarande blev tröttheten bara betraktad som 'nerver'.
Sedan började magen svullna och jag fick en ny tid på en annan vårdcentral. Läkaren undersökte och kände, och när jag sa vad jag höll på med - att jag forskade och hade sex barn - slutade han undersöka och sa direkt att det var stress.
Tillsist fick jag så ont i magen att jag åkte till akuten. Då hade jag en jättecysta, stor som en hopskrumpen fotboll, på varje äggstock. Cystorna var elakartade, jag hade cancer.
Några månader senare efter cellgiftsbehandling blev jag friskförklarad. Under tiden hade jag disputerat, men sedan mådde jag sämre igen, hade svettningar på natten och fick ångestattacker. Jag gick till läkare på nytt och hon sa att det var klimakteriebesvär. Men det var cancern som hade kommit tillbaka. Nu säger de att den är kronisk.
Många läkarkontakter har varit positiva men inte alla. Det jobbigaste har varit att bli behandlad som om man vore psykiskt instabil eller dum i huvudet. Det är som om man bara är en sjukdom, inte en levande människa som råkat bli sjuk. Sjukstämpeln får ett sådant genomslag.
Om jag hade varit man tror jag att de hade bedömt och bemött mig annorlunda. Att vara forskare, ha sex barn och vara kvinna går inte riktigt ihop."

(Anna heter egentligen något annat)

Pernilla, 20 år, urinvägsinfektioner, uretrit
" I min journal hade en doktor skrivit 'antagligen mensvärk, influensa'. Men jag vet hur mensvärk känns, det här är inte mensvärk. Det har jag sagt flera gånger men de lyssnar inte. Jag känner att jag inte blir respekterad för det jag säger om mina symptom och vad jag tror. Det är som att de tänker att 'inte ska du komma hit och säga saker som du inte vet något om'.
Jag säger till läkarna att jag har ätit en viss sort antibiotika massor med gånger och att den inte fungerat, att jag fått svamp av den och ofta ligger vaken på nätterna för att det kliar och svider så av svampen. Ändå får jag samma antibiotikarecept igen. När de inte är otrevliga är det svårare att säga ifrån eller ställa krav. Efteråt känner jag att 'ja, jag blev vänligt bemött men det var inte det här jag ville.'
Hela tiden har jag fått höra från sjukvården att 'det här kan du kontrollera själv' eller 'du kanske inte ska ha så mycket sex.' Men jag gör allting som man ska göra och det hjälper inte. Jag tänker: vad har jag gjort för fel? Varför är just mina slemhinnor såhär?. Jag tror att om jag hade varit äldre och gift, om jag hade kunnat säga 'min man' istället för 'min pojkvän', då skulle de se på mig på ett helt annat sätt. De är som att de tänker att unga tjejer inte kan säga nej. Men min pojkvän tvingar sig ju inte på mig!
Man blir lite avtrubbad, jag själv känner bara att jag vill att det ska gå över."

Kerstin, 48 år, skolios sedan födseln och den reumatiska sjukdomen Sjögrens syndrom
" Jag upplever att de flesta läkare inte har lyssnat. Det är ju de som vet. De har negligerat det jag har sagt och kört över. Det är som att de har försökt få mig att känna mig som mindre vetande. 'Ja, men trötta är alla ibland' har jag fått höra.
Jag har känt mig ifrågasatt och misslyckad, särskilt när jag var yngre. När jag var i tjugo-, trettioårsåldern och läkarna sa till mig att jag var kärnfrisk tänkte jag att 'ja, det är väl mig det är fel på då'. Nu när jag har blivit äldre har jag fått bättre självförtroende. Det är också skönt att ha fått bekräftelse, en diagnos. Att det verkligen är någonting, att det inte bara är jag som hittar på.
Jag tycker att det är viktigt att läkaren tar det patienten säger på allvar, att hon eller han lyssnar och är fördomsfri. Inte tänker att 'nu är det en sån här gnällig käring igen'.De kanske borde kunna erkänna också att de inte kan allt. Det finns ju så mycket kunskap idag, läkarna kan rimligtvis inte ha koll på allting, men många spelar fortfarande den rollen.
Den ögonläkaren jag har nu är jättefin. Han säger att det är jag som är experten på mig själv och han respekterar det. Första gången vi träffades och jag berättade om mina symptom avbröt han mig inte utan lyssnade. Vi diskuterar jämbördigt men det är han som har den medicinska expertkunskapen."


(Kerstin heter egentligen något annat)

   
 
   
 
   
 

 
 

 

Det är som att de har försökt få mig att känna mig som mindre vetande.