Yan Ping Wang har kämpat sig in i svenskt arbetsliv

Det är en kombination av obändig envishet och stort mod som lett till att Yan Ping Wang startat eget. För några år sedan kunde hon inte mer än några fraser på svenska. Idag behandlar hon patienter i kinesisk läkekonst på sin egen hälsoklinik. Men vägen dit har varit mödosam.

- I början hade jag en kinesisk väninna som tolkade under behandlingarna. Jag förstod vad patienterna hade för sjukdom, men jag kunde inte prata med dom, förklarar Yan Ping Wang.
Det var en frustrerande tid. Hon hade varit flera år i Sverige utan att förstå språket. Då ansåg hon inte att det behövdes, eftersom all hennes tid gick åt till ett forskningsprojekt på Sahlgrenska sjukhuset.
- Då behövde jag inte använda svenska. Jag arbetade med en kinesisk professor och vi pratade bara kinesiska, förklarar hon.
Trots att Yan Ping Wang har en femårig kinesisk medicinutbildning och arbetat som överläkare på ett sjukhus i Peking i flera år, såg hon det som omöjligt att få en svensk läkarlegitimation.
- Du vet, svenska språket är jättesvårt för mig, säger hon och fingrar på sitt ordlexikon som ligger bredvid henne på bordet.

På den blårutiga duken står välfyllda koppar med starkt kinesiskt sommarte. Utanför fönstret dundrar spårvagnarna förbi. Hennes klinik ligger på första våningen.
- Mina vänner hjälpte mig att hitta lokalen. De sa att Majorna var ett bra område och att jag skulle ha en lokal nära gatan med en stor parkeringsplats bakom.
Det är två år sedan nu. Då var Yan Ping Wang 40 år. Efter avslutat forskningsprojekt och ett års vistelse i Kina var hon fast besluten att ge sig själv en chans.
- Jag har en stor erfarenhet. Jag ville inte bli en invandrare som bara väntar på socialbidrag. Om det finns erfarenhet måste man prova, säger hon.
Efter att den hundra kvadratmeter stora lokalen inretts var det dags att sätta igång med behandlingar. Det var bara patienterna som fattades.
- Jag startade i juni. Det var en dum tid. Det kom ingen. Alla var på semester. Förut tänkte jag inte alls på marknaden. Nu måste jag tänka på pengar hela tiden.

Komvux starta-eget-kurs har hjälpt henne mycket. Genom den har hon fått ett grepp om ekonomi och bokföring. Men i den krassa verkligheten ingår ändå att hyran på 5 000 kronor ska betalas varje månad.
Därför har Yan Ping Wang arbetat extra varje helg inom hemtjänsten under två års tid. Allt för att få det hela att gå ihop. I år har verksamheten på kliniken börjat rulla på.
Hon har mellan tre och fem patienter om dagen som hon behandlar med akupunktur. De flesta är äldre människor som har besvär med hjärtat, lungorna eller magen. I Kina var Yan Ping Wang specialiserad på invärtes medicin.
- De hittar mig i telefonkatalogen. Jag gör ingen reklam. De talar om för varandra, säger hon och fnissar till.

Hon är både lycklig och stolt över att vara på väg. Dessutom har hon börjat läsa svenska för invandrare på Komvux. Nu vågar hon inte bara öppna kuverten från skattemyndigheten själv, det händer även att hon lyfter luren och slår en signal om det är något hon inte förstår.
- I början fick jag hjälp av mina vänner. Då hade jag en svensk väninna som hjälpte mig att svara i telefon på kliniken.
Hon är tacksam över vännernas stöd, men det finns fortfarande stunder då hon undrar varför hon kom hit. En del dagar är fulla av missförstånd. Ändå räds hon inte för att väva nya planer inför framtiden.


- Jag vill öppna en kinesisk vårdcentral. I framtiden kanske naturmedel inte blir lika förbjudet i Sverige. Då vill jag bjuda in kinesiska läkare att behandla MS och astma och psoriasis. I Kina finns det läkare som kan behandla sådana sjukdomar med örtmedicin.
På sätt och vis har hon haft tur. Kinesisk läkekonst ligger i tiden. Och att vara invandrare och kvinna är inget hinder för att vara egen företagare, menar Yan Ping Wang.
- Om det finns ett mål måste du jobba mot det. Man kan inte vänta på chansen, man måste leta efter chansen själv.

text: AGNETA SLONAWSKI
foto: MIJA RENSTRÖM