Skickligt men distanslöst
 

Synantrop
en roman av Sigge Eklund

Albert Bonniers förlag

 

Historien om en ung man, en otroligt vacker aktris och deras kärlek som obarmhärtigt slutar i tragedi. Ja, man har ju hört den förut. Tanken på att försöka återskapa den döda älskade är också lika gammal som den grekiska tragedin. Och det brukar hålla. Historien går att berätta igen och igen med nya namn och nya detaljer.
Men den här gången vet jag inte Jag har nog blivit för medelålders. Jag orkar inte bli engagerad i den kärlekshistoria som skildras i Synantrop. Jag har väl blivit för luttrad för att ta den totala förälskelsen på allvar. Den kräver för mycket distanslöshet. Och distanslös är kanske det ord som bäst beskriver Sigge Eklunds debutroman. Annars är den väl berättad. Han har ett precist språk och en närvaro som är ovanlig.
Men det är för mycket på allvar. Det är lite för mycket av pojkrumstankar om kärlek och yrkesliv. Huvudpersonen är naturligtvis popkrönikör på en kvällstidning - och begåvad. Men han verkar inte jobba så mycket så det stör. Det är krogliv och vänner och ett evigt navelskådande. Förmodligen är han snygg också, även om det inte står direkt i texten
Tanken om att försöka återskapa den älskade med datorns hjälp är dock spännande. Men det blir för mycket detaljer och idén hade nog räckt lagom till en novell. Jag inser att jag säger emot mig själv när jag dessutom tycker att han fuskar bort idén med samtalen med den syntetiska älskade.
(Okej, jag erkänner - jag är avundsjuk. Jag skulle gärna vilja bli sådär nära någonting; så att jag inte såg resten av världen. Ett projekt eller en kärlek. Fast det ÄR patetiskt.)

Text: Siri Reuterstrand
99.09.08

Den som tycker att jag varit för negativ i mina omdömen kan gå till Sigges egen site, där har han lagt ut ett antal betydligt mer entusiastiska recensioner av sin debut. http://www.sigge.com/novel.html