Fyrtio band som repar, en studio, ABFs rockskola, ett juste lunchfik, trum- och danskurser och massor av utåtriktade musik- och teaterarrangemang. I ett och samma hus! Femårsjubilerande Musikens Hus är ett exempel på att det går att förverkliga idéer utan mängder av pengar.
 

- Vi ville öka användningen av huset. Vi visste att det skulle gå att göra mycket mer av lokalerna. Sven Jansson äger och driver Helikopter Art. Prod. Studio som ligger högst upp i Musikens Hus. Dessutom är han medlem i det kooperativ som numera sköter driften av huset.
När Fritid Göteborg ville spara pengar och skolan började kasta lystna blicka på lokalerna var det dags att göra någonting radikalt. Majborna gick närmast man ur huse för att rädda Musikens Hus.
- Det kändes naturligt att vi som drev företag i huset tog över driften. Vi fanns ju ändå här och vi hade många tankar om hur man skulle kunna utnyttja lokalerna bättre.

5-års jubileum
Sagt och gjort. En ekonomisk förening om sju personer bildades. Där ingick förutom Sven Jansson bl a de som drev Café Hängmattan. Nu har föreningen skött driften av huset i fem år och direkt rika har de inte blivit. Det mesta arbetet sker utan ersättning och det tog tre år innan det fanns pengar a
tt anställa någon. Innan dess fick man använda sig av ALU.
- En otroligt stor del av Sveriges kulturliv bygger på ALU-arbete, säger Sven. Det är tur att det finns, men tidsbegränsningen av tjänsterna gör att det blir svårt att få kontinuitet i verksamheten.
Numera finns det en administratör och en vaktmästare på heltid. Det fungerar bland annat tack vare att tre av styrelseledamöterna ändå finns i huset. Varje måndag morgon träffas vi och lägger upp veckans arbete.

Visioner och hårt arbete
När jag konstaterar att det kan knappast kan bli någon fyrtiotimmarsvecka svarar Sven:
- Jo, det händer nog att det blir det. Det handlar mest om att planera ordentligt.
- Men ändå. Hur orkar ni hålla på?
- Det krävs att man är entreprenör. Vi hoppas förstås att på sikt få pengar att anställa fler. Vi har mängder av visioner om vad som skulle kunna göras om vi lyckas dra in mer pengar till huset. Jag har till exempel en idé om att bilda någon sorts kulturellt nätverk inom Nordsjöområdet.
- Vi drömmer också om att kunna bygga om huset, för att bättre anpassa det till verksamheten.
Om inte föreningens medlemmar blivit rikare, så har i allafall utbudet i huset blivit det.

Brett utbud
- Vi kan inte komma med alla idéer eller stå för alla arrangemang själva. Mycket sker i samarbete med andra föreningar och ABF har massor av kurser i huset. Vi har ungefär 2000 besökare per vecka i snitt.
- Vi vill gärna bli av med bilden av oss som någon sorts ungdomens hus. Vi är alldeles för gamla för att vara intresserade av att vara det. Vi vill ha ett brett utbud, för alla åldrar. Det känns bra att det blivit så
många äldre som börjat komma hit, till exempel på luncherna. "Barnmattorna" med musik och teater för barn får hit barn de riktigt små och deras föräldrar.
Det finns ändå ett stort behov av mötesplatser för ungdomar. Musikens Hus har själva ordnat och dessutom hyrt ut sina lokaler till mängder av arrangemang som riktar sig till yngre människor.
När lokalerna hyrs ut innebär det inte att de ansvariga för huset lämnar över nycklarna och går hem.
Det finns alltid en husansvarig på plats som håller koll på allt som händer. Många tonårsföräldrar i Majorna har tacksamt berättat om hur de varit välkomna på "studiebesök" under arrangemangskvällar och att de alltid kan ringa och kolla vem som finns där som ansvarig under kvällen.

Klent intresse från kommunen
- Hur ställer sig kommunen till er då? Det måste ju vara underbart att få så mycket kultur för så lite pengar.
- SDN står fortfarande för hyreskontraktet. Men något annat stöd får vi inte från kommunen.
- Vi kostar för lite, därför bryr sig inte kommunen om oss. Det ger ingen prestige.

 

text & foto: SIRI REUTERSTRAND
ill: HENRIK LANGE


Vill du veta mer om Musikens Hus så klicka här