Det började med en lunch-diskussion. Vår krönikör Cecilia Malmström berättade om alla upprörda mail och telefonsamtal hon fått angående diskussionerna om huruvida Folkpartiet skulle ställa sig bakom förslaget på att låta homosexuella prövas som adoptivföräldrar eller inte.
Aldrig förr hade hon upplevt så starka reaktioner...

...Intressant tyckte vi, som själva hade mängder av exempel på oväntade reaktioner från omgivningen när homosexualitet kommit upp i debatten. I teorin är de flesta numer tämligen liberala - men när praktiken slår till är det inte alltid lika lätt.
Vad beror det egentligen på?
Varför kan "mannen på gatan" (och kvinnan också för den delen) låta det mesta i den politiska debatten passera, hur viktigt det än är - men inte det här. Det här är så upprörande att man tar sig tid att leta reda på mobiltelefonnummer och mailadresser. Och dessutom anser sig ha rätt att ringa ungefär när som helst på dygnet. Varför?
Homofobi? Rädslan att själva bli ifrågasatta? Vad?
Vi kom skrattande på att det kanske var läge att göra ett temanummer om homosexualitet. Eller om Queer? Fast vänta nu. Vad betyder queer egentligen? Vi försökte reda ut begreppen där vid bordet och insåg att vi kanske inte hade så bra koll som vi trodde.
Queer?
Ett nytt och lite hippare sätt att se på andra sexuella preferenser än den traditionella hetero-erotiken?
Ett nytt forskningsfält på universitetet?
Bara ett ord utan innehåll?
Vi såg gayparader för våra inre ögon, nya livstilsmagasin, trendig reklam med bilder på androgyna personer som kysser varandra (två män? två kvinnor? en av varje sort?) såpor på tv där det numer är regel att ha med någon homo- eller bisexuell för att få lite fart på intrigerna.
Men vad är det här egentligen?
Vi beslöt oss för att försöka ta reda på det och blev nog lite klokare på vägen. Det här numret av Alba visar en del av det vi hittade. Läs och ifrågasätt. Våga vara lite queer- oavsett vem du föredrar att ha sex med.


Siri Reuterstrand 2001.10.25