Förläggare spår ny vår för faktaboken – och vill förnya genren

[080221] Faktaboken för barn och unga har befunnit sig i en rejäl svacka under flera år. Det säger Rod Bengtsson, förläggare på Bonnier Carlsen. Efter en stor utgivning under nittiotalet, blev barnboksmarknaden mätt och trött på faktaböcker.
– Nu märker man faktiskt åter ett ökat intresse. Samtidigt pågår en diskussion på förlaget om hur vi kan förnya faktaboken.

Bonnier Carlsen minskade kraftigt sin utgivning av faktaböcker i början av 2000-talet. Detta efter en utgivning som Rod Bengtsson beskriver som en ”faktaboks-boom” under nittiotalet.
– Det gavs ut mer än någonsin förut, men av varierande kvalitet. Till slut fanns det mycket böcker om samma sak – massor av böcker om vikingar, dinosaurier, och så vidare. Marknaden blev övermätt och en del var ganska dåligt.

Försiktig optimism
När Rod Bengtsson har arbetat länge med både faktaböcker och skönlitteratur för unga och var med under nittiotalets boom. När han nu tycker sig kunna konstatera en ljusning, vågar han ändå inte hoppas på för mycket.
– Biblioteken och bokhandlarna börjar efterfråga faktaböcker mer igen, men vi vet inte om detta också kommer att resultera i en ökad försäljning. Vi har ganska dåligt grepp om hur marknaden faktiskt ser ut. Men jag är försiktigt optimistisk.
I början av nittiotalet gav Bonnier Carlsen ut serien Fakta i Närbild, om ämnen från alltifrån pirater till valar. Böckerna hade bildmaterial som då uppfattades som enastående.
– Den här typen av böcker var enormt påkostade och stod då för något helt nytt, säger Rod Bengtsson.
Han berättar också att de engelska förlag som ger ut den här typen av stora, påkostade produktioner redan från start satsar på en internationell marknad, med en samtidig utgivning i kanske ett femtontal länder, vilket är nödvändigt för att nå lönsamhet. Översättningar hälls in i en redan färdig lay out. Tyvärr är texterna mycket mindre intressanta än bildmaterialet och översättningarna har kunnat vara riktigt dåliga eller direkt felaktiga, vilket Rod Bengtsson håller med om.
– Vi skulle aldrig har råd att göra den här typen av produktioner själva, men visst blir texterna ganska opersonliga.

Svårt för utländsk faktabok att slå i Sverige
Bonnier Carlsen har under hösten 2007 börjat ge ut en översatt nyproducerad faktaboksserie som heter Upptäck, och som hittills handlat om Egypten, Haven, Rymden och Dinosaurier. Serien är en modern variant av Fakta i närbild, men texterna och översättningar håller en högre kvalitet (böckerna recenseras här i Unga Alba). Rod Bengtsson ser ett behov av den här typen heltäckande och bildmässigt avancerade faktaböcker, som också kan fungera som uppslagsböcker. Men generellt är det ofta svårt att hitta böcker utomlands som skulle vara tänkbara att översätta och ge ut i Sverige.
– Fransmännen och engelsmännen är oerhört skickliga på att göra faktaböcker, och de gör jättefina serier. Men det är inte ofta vi hittar något som vi tror kan slå här. Där finns en annan tradition, en kulturskillnad. Det är svårt att säga exakt vad det är, men det är något som inte stämmer för oss. Inte minst fransmännen har en annan vana att göra och även läsa faktaböcker, som gör att de kan tänja mer än vi på gränserna för vilka ämnen de tar upp och hur de gör böckerna. De är lite för sofistikerade för oss.

Brist på nytänkande författare
Detta betyder att faktaböcker för de mindre barnen, böcker om historia och hel rad andra ämnen och även i hög grad faktaböcker för äldre barn och för unga måste produceras av svenska författare och illustratörer för att gå hem här. Just nu råder det en brist på faktaboksförfattare som kan förnya och utveckla genren, menar Rod Bengtsson. Han ser Jonathan Lindström, med Dödshuset, Allt om universum, Allt från början, med flera faktaböcker, som porträtteras i detta nummer av Unga Alba, som en av få som lyckats förnya faktaboken. Lindströms böcker ges ut av Bonnier Carlsen.
– När jag såg hans böcker fick jag tillbaka hoppet om den svenska faktaboken, men han är en ganska ensam lysande stjärna. Hans blick är respektlös, han har humor och vågar ta ut svängarna, samtidigt som han älskar sina ämnen och är väldigt kunnig.
I framtiden tror Rod Bengtsson att vi kommer att se annorlunda ämnen i den svenska faktaboksutgivningen för barn och unga, samtidigt som utformning och berättarteknik kommer att hämta inspiration från andra medier, såsom teve och dramadokumentären.

▪ Anne-Charlotte Horgby
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: