Handböcker för grafiskt intresserade
 
  Det finns mängder av böcker för den som är intresserad av bokstäver och hur man sätter ihop dem till text och sedan placerar ut dem på sidor och sedan sätter ihop dessa sidor till tidningar, tidskrifter eller böcker.
Uppenbarligen finns det också en marknad - annars skulle det väl inte ges ut så många?
Och det är härligt att frossa i dessa handböcker. Vi har tittat på en handfull och rekommenderar er faktiskt att göra det samma. Några av böckerna nedan är nya och andra är klassiker på området. Varsågoda. Läs, begrunda och bli förhoppningsvis lite klokare.
 
 

Typografisk handbokChrister Hellmark
Göran Skarbrant
Lars Holger Holm
Typografisk handbok, Provboken och Skrivguiden (Ordfront)
Att vi börjar med Christer Hellmarks
Typografisk handbok är ingen tillfällighet. Det är den verkliga klassikern på området och kanske också den mest heltäckande. Den kom ut första gången 1991 och är nu inne på sitt fyrtionde tusende. I senaste upplagan finns som extra bonus en grafisk ordlista. Den kan köpas i ett stiligt "presentpaket" tillsammans med två andra böcker, Skrivguiden och Provboken och en cd-skiva som bland annat innehåller en del användbara länkar.
Provboken (Christer Hellmark och Göran Skarbrandt) visar upp några av de vanligaste typsnitten (och några som jag faktiskt inte kände igen, Rotis till exempel) dels ungefär som i den vanliga typsnittshanteraren ATM och dels i en lite längre satt text. Mycket användbart för den som står i valet och kvalet. En liten kortkurs i hur man känner igen olika typsnitt ingår också.
Skrivguiden (Lars Holger Holm) är framförallt en utmärkt uppslagsbok för den som hamnar i beråd mitt under skrivandet. Heter det Musikhögskolans i Stockholm elevkår eller Musikhögskolan i Stockholms elevkår? Vad är det för skillnad på en parafras och en pastisch?
Alla som sysslar med skriverier eller formgivning av trycksaker borde ha det här paketet i bokhyllan. Det är oerhört användbart och dessutom snyggt.

 

Christer Hellmark
Bokstaven, ordet, texten (Ordfront)
Den som inte fått nog efter att ha läst böckerna ovan kan fördjupa sig ytterligare genom att läsa Bokstaven, ordet, texten också den av Christer Hellmark. Många av råden och anvisningarna är naturligtvis de samma men den här boken innehåller dessutom sju essäer om typografi. Vad sägs om titlar som "Boktryckaren som megastjärna" eller "Sex, ånglok och typografi" (om Giambattista Bodoni respektive Eric Gill)? Välskrivet och lärorikt. Och faktiskt bitvis lite spännande.

 

 

 

Typiskt typografisktBo Berndal (tills m Paul Frigyes)
Typiskt Typografiskt (Bokförlaget T. Fischer & Co)
Den här boken kom ut redan 1990 och jag vet inte om den finns att få tag på fortfarande. Förmodligen finns den i alla fall att låna på bibliotek och lycklig den som hittar Typiskt typografiskt på något antikvariat. Kanske är jag så förtjust i den för att det var den första bok jag läste som så heltäckande behandlade ämnet typografi. Den innehåller såväl råd och tips som historia. Allt väldigt personligt hållet. Bo Berndal är en förhållandevis okänd stjärna inom grafisk design även om han nog är en av dem som finns representerade på flest ställen. (Det är nämligen han som gjort typsnittet som pryder nästan alla nödutgångsskyltar).

Åke HallbergGrafisk ordbok
Grafisk ordbok för medieanvändare (Natur och Kultur)
Att hänga på "för medieanvändare" på bokens titel är kanske lite väl pretentiöst. Medieanvändare är alla numer och alla behöver nog inte den här. Mer korrekt hade väl varit för medieproducenter. För vi kan nog behöva den lite till mans. Många gånger har jag råkat i konstiga diskussioner med tryckerier och formgivare och ofta har det legat någon typ av begreppsförvirring i botten. Här hittar du allt från moderna begrepp som beta-version och umlauts till gamla hederliga gräng och klot.
Eftersom många också behöver kunna kommunicera med till exempel tryckerier utomlans finns också en engelsk svensk ordbok (och ofta ett engelskt uttryck ihop med den svenska uppslagsdelen). Klart användbart.

Text Siri Reuterstrand
2001.02.01

 
 
 
  För dig som undrar: betaversion - prototypversion av ett dataprogram, umlauts - kod som ersätter bokstäver och tecken som inte finns i den aktuella teckenuppsättningen (å för å i html-kodning exempelvis), gräng - korning ytstruktur hos papper eller skinn, klot - väv för pärmöverdrag, från början av linne eller bomullsväv idag ofta syntet eller papper.
Och svaren på frågorna i anslutning till Skrivhandboken är
Musikhögskolans i Stockholm elevkår eller ännu hellre elevkåren vid Stockholms Musikhögskola. Skillnaden mellan parafras och pastisch är att en parafras är en omskrivning, förklaring av en given text där innebörden förblir den samma. En pastisch är däremot en imitation av en äldre stil (konstnärlig eller litterär) ibland till formen och ibland av innehållet.