Trender jag inte ville se
  AV LEIF WILEHAG
 

Jag har blivit en spanare.
Spanar efter trender i tiden.
Och ofta blir jag skräckslagen.

Roar mig emellanåt med att läsa det finstilta, eller om man så vill: slutet på artikeln.
Som nyligen i Göteborgs Posten, där rubriken "Kriget bestämmer EU:s ekonomi" avslutades med att den svenska regeringen får sig en uppsträckning av EU-kommissionen.
Att Sveriges kurvor pekar uppåt och är mer positiva än EU-snittet, med högre tillväxt och lägre offentlig skuld, spelar inte samma roll eftersom kommissionen anser att Sverige måste bli bättre på:
1.Skattereformen. Den måste ta ny fart och det måste löna sig bättre att arbeta, annars får landet inte tillgång till den arbetskraft man på sikt behöver.
2. Unga långtidssjuka och invandrare måste in på arbetsmarknaden.
3. Åtgärderna för att halvera sjukskrivningarna på fem år är inte tillräckliga.
4. Antalet bidragsberoende måste minskas.
5. Konkurrensen måste ökas; i dag är konsumentpriserna 20 procent högre än EU-snittet.

Trenden är tydlig: offentliga utgifter ska minskas. Om inte skatterna sänks, så försämrar vi socialbidrag, a-kassan, sjukförsäkring und so weiter.
Nyligen genomförde Tyskland en hård åtstramningspolitik. Deras premiärminister sa då något som fick mig att spana: "Ingen ska längre kunna förlita sig på att leva på staten" sa han.
Trenden är att det ska bli skamligt att vara bidragsberoende.

För vad händer i Sverige? Sjukpenningen försämras till 78 procent istället för 80.
"För att spara pengar" sa en av vänsterpartiets representanter sanningsenligt efter förhandlingarna avslutats.
Finansministern säger veckan efteråt att sjukpenningen bara kan återställas när kostnadsläget tillåter.
Den nya tillfälliga v-partiledaren Hoffman anser att löftet var att den ska återställas vid årsskiftet och talar om svek.
Trenden: spara pengar. Bryt löften. Leta inte efter orsakerna till sjukskrivningarna.

"Detta ska inte bli nån fondsocialism" sa statsministern när han avvisade LO:s förslag om buffertfonder.
Undra på att många från den gamla arbetarrörelsen häpnar. Menar: det är inte många år sedan sossar och LO genomförde löntagarfonderna gemensamt.
Urholkade var de förvisso, just för att inte beskyllas för att vara för socialistiska - men ändå.
Trenden: socialism är fult. Även inom arbetarrörelsen numera.

Det är bara att läsa vidare i tidningarna. "Unga måste ut i jobb - tuffare studieregler ska få upp sysselsättningen" är rubriken på en artikel i GP 12 april.
Målet att nå en 80-procentig sysselsättning nästa år kommer inte att lyckas. Den hamnar bara på 77,6 procent. Och vad göra då?
Jo, eftersom antalet studerande (på grund av liten chans att få jobb, min anm.) och invandrare ökat, vill man undvika onödiga kompletteringar av godkända gymnasiebetyg och att fler ska gå direkt från gymnasieskola till högskola. Inga repititionsstudier på gymnasiet skall få förekomma med studiebidrag.
Dessutom ska svenskundervisningen för invandrare klumpas samman med studierna inom komvux (som knappast existerar längre p.g.a upphandlingssystemet, min anm.) och högskola, praktik, arbete eller annan verksamhet.

Detta resonemang visar tydligt på att man knappast känner till verkligheten. Arbetsförmedlingarna, redan hårt ansatta av besparingar och rationaliseringar under ett decennium, har inga pengar till praktik längre. Inte ens till åtgärder. Efter samtal med en arbetsförmedlare i Mölndals kommun fick jag en lektion om hur saker ligger till.
- Våra pengar tog slut i februari, berättade hon. Vi har ansökt om mer men vi får inga. De pengar vi har måste gå till att hålla folk i aktivitetsgarantin.
AGA:n, som den kallas, är till för arbetslösa som stämplat ut. Ja, många av de redan utstämplade - först var det medelålders men numera är det även yngre personer - har dessutom fått ett extra års a-kassetid av förmedlingen och sitt fack, men sedan är det AGA:n som gäller.
Där får man lika mycket som man förut fick i A-kassa, men pengarna belastas arbetsförmedlingen och deras budgetar.
- I AGA:n måste du gå tills du får ett jobb. Du vägleds i att söka jobb, lyssna på föredrag och får gå ut och arbetspröva.
Om du inte hittar nåt jobb ändå då?
- Då får du bredda ditt område. Har du t ex gått arbetslös i tio år, och är i medelåldern och har lite personlighetsstörningar eller så, så kanske du kan pröva på att köra taxi eller jobba inom vården.
Finns det pengar till sådana utbildningar då?
- Nej.
Men???
- Ja, jag vet det låter konstigt. Men då får du leta nåt annat. Du har ju ett ansvar också som vuxen människa att försörja dig själv. Men det primära är att ingen ska hamna hos socialbyrån.
Och att du tar ett jobb som anvisas dig.
Om man inte vill, eller anser sig inte ha utbildning för ett sånt jobb då?
- Då åker du ut ur AGA:n.
Och hamnar hos socialbyrån?
- Ja.
Precis så sa hon. Och jag höll på att börja skratta. Samtidigt som jag kände hur illa jag mådde.
Menar: snacka om Moment 22. Eller utpressning, egentligen.

Trenden är tydlig: vi bryr oss inte om er längre från myndigheter och samhällets sida. Er utbildning och erfarenhet spelar ingen roll, ni måste bort ur statistiken - oavsett om det blir på ett jobb där ni kan försörja er själva eller inte.
Annars: gå på socialbidrag - och känn kraven även därifrån på att söka jobb, annars - inga pengar!

Saxar några rubriker:

"Volvos VD fick 26 miljoner - trots halvdant år går 69 miljoner till koncernledningen" - ur GP 9 april.
"Ericsson missköts - små aktieägare rasar mot höjd ersättning till Treschow" - ur GP samma dag.
"Dystra finanser kan ge nya skattehöjningar" - ur GP samma dag.
"Mitthögskolan får skarp kritik" - ur GP 12 april och ur artikeln: "Mitthögskolanfår skarp kritik för manipulationer med betalningarkonsultföretaget såg också många möjligheter att samköra kurser för att göra dem mer kostnadseffektiva."

Tänker tillbaka på när bostadsbidrag kallades för inkomstutjämning, när arbetsmarknadspolitik var ett honnörsord för socialdemokratiska regeringar, när vägverket fick årliga anslag och vinterväghållningen fungerade - i dag är verket närmast slaktat och många vägstationer sålda till privata entreprenörer - när posten var ett företag för att tjäna allmänheten, när SJ var folkets järnväg, när erfarenheter vägde tungt vid anställningsintervjuer och när investeringar i kunskap ansågs gynna samhället och den enskilda människan.

Jag är glad att jag fick gå på KomVux och skaffa mig gymnasiekompetens i början av 1980-talet. Och jag är glad att jag kunde bygga på med en högskoleutbildning därefter.
Men jag är rädd för den tid som nu finns - och framför allt: den tid som skall komma.
Det var inte det här vi ville ha, lär många tyskar ha sagt efter att de sett hur nazisterna gick fram efter sitt maktövertagande.
De hade trott på ideologin dessförinnan.

Nog är jag medveten om att jämförelsen haltar - men min reflektion är ungefär densamma.
Före och efter EU-inträdet.
Och jag undrar: hur många socialdemokrater från förr sover gott om nätterna?

2003.04.24

 

   
 
   
 
   
 

 
 

 

"Ingen ska längre kunna förlita sig på att leva på staten" sa han.
Trenden är att det ska bli skamligt att vara bidragsberoende.