Morbida resor i tragediernas fotspår

 

AV CARINA ELIASSON


Extra

Turismforskaren Thomas Blom är den som har uppfunnit begreppet morbidturism. Och han anser att morbidturismen ökar och att den är en turistisk produkt av vår tid.

Thomas Blom fick upp ögonen för morbidturismen i mitten av 1990-talet. Vid en fikapaus utanför Stenungsund hittade han ett vykort på Tjörnbron; ett foto av bron när den just rasat. Man hade alltså gjort kommers på olyckan som skedde för 20 år sedan.

Thomas Blom häpnade när han såg att flera av vykorten föreställde Tjörnbron just när den rammats av ett lastfartyg. Och istället för hälsningar så stod det "Ett dystert minne".

- Här försökte man alltså tjäna pengar på en tragedi. Det var faktiskt en kuslig känsla, säger Thomas Blom, som är turismforskare och universitetslektor vid Karlstads universitet.

Det här är nu en sex-sju år sedan och numera är vykorten indragna, men händelsen blev upptakten till den forskning om morbidturism som Thomas Blom hållit på med i flera år. Han är alltså den som har myntat uttrycket morbidturism. Det han fokuserar på i sin forskning och kallar för morbidturism är turistverksamhet som bygger upp kommers kring olyckor och död.

- Turistbranschen letar hela tiden efter nya nischer att exploatera och morbidturism är just en sådan nisch. Naturligtvis har människor länge besökt krigsmonument men morbidturism blir det först när man tjänar pengar på ond bråd död, säger han. Thomas Blom har skrivit om Althorp i England där prinsessan Dianas bror tjänar miljoner på att visa hennes grav och Thomas drar paralleller till kommersen kring Graceland där Elvis är begravd och kyrkogården där John F Kennedys grav finns.

- Gemensamt för de här tre kända personerna är att de inte dog en naturlig död. Deras död omgärdas av mystik, som i detta sammanhang förhöjer det turistiska värdet för "produkten". Kyrkogårdsturism är alltså big business idag och i topp ligger Paris stora kyrkogård, Cimetiére du Pére Lachaise, där 1,2 miljoner människor är begravda. Det är en kändistät begravningsplats med storheter som Oscar Wilde, Edith Piaf och Moliere men kanske framförallt rocksångaren Jim Morrison i The Doors.

- Jag var där en sommar och det var rätt makabert. Man kunde köpa en karta med färgbilder och nummer på alla gravarna. Jag följde bara strömmen av ungdomar och hamnade förstås framför Jim Morrisons grav. På något sätt var det som en orientering där man skulle pricka för kontroll efter kontroll.

Att gå omkring och titta på Cimetiére du Pére Lachaise är gratis men däremot finns en välutvecklad kommers runtomkring. - På barerna i kvarteret spelar man Doorsmusik. Det finns porträtt på Jim Morrison och kläder tills salu som liknar hans. Till och med dödsattesten i nytryck går att köpa. Men morbidturism är inte bara kyrkogårdar.

- Jag besökte Peking 1994 och cyklade en tur till Himmelska fridens torg och fick köa i timmar för att defilera förbi Mao Tse Tung. På baksidan var en jättemarknad med försäljning av gamla kommunistprylar, militärmössor och knappar med bilder av Mao på. Samma fenomen gäller för Lenin i Moskva, säger Thomas Blom. Det finns uppenbarligen en efterfrågan på skräckfyllda eller rent av morbida upplevelser som ger lite lagom rysningar.

- Många i västvärlden lever i en trygg värld och saknar spänning. Inte heller har vi någon naturlig kontakt med döden som vi hade under bondesamhället när vi levde flera generationer tillsammans under samma tak.

Men var är moraliskt försvarbart i jakten på spänning och kittlade upplevelser?
- Ja hela tiden flyttas ju gränserna fram. Till exempel så var min fru för inte så länge sedan på en konferens på ett hotell i Mellansverige. Under middagen så "dog" plötsligt en av servitörerna .Det var upptakten till en deckarhistoria i Agatha Christies anda där skådespelare kommer in och håller förhör med middagsgästerna. På det sättet blev gästerna plötsligt en del i en deckarpjäs.

Men det behöver inte gå så långt som till fejkade mord. I Sverige används på flera ställen spökvandringar som affärsidÈ.
- Ja det är en sorts ligthversion vi har här hemma. Sådana här spökvandringar är faktiskt rätt vanliga. Bland annat finns spökvandringar på Örebro slott och på Ängsö slott utanför Västerås. Där ryktas det att Beata von Yxkull går igen på slottet, säger Thomas Blom. Men i Sverige gör vi inte som i USA där man kan följa med en guidad tur till platser där polisen jagade OJ Simpson, för att avsluta med att besöka huset där många tror OJ Simpson sköt sin fru och hennes älskare. Och då har OJ Simpson ändå blivit frikänd för mordet!

Och i Kalifornien är man inte sämre. Där kan man köpa The Last Tour with James Dean: en biltur med en Porsche Spyder fram till den plats där James Dean omkom i september1955. Och i New York har nära fyra miljoner människor årligen vallfärdat till Ground Zero efter 11 september 2001. Det ska jämföras med de knappt två miljoner som besökte World Trade Center.

Uppenbarligen finns det en efterfrågan och en vilja att betala för det hemska.
- Till och med i guideböcker som Lonely Planet finns morbidturism. Där kallas det för Fatal Attractions. Ett av tipsen är att åka i Pol Pots fotspår till Killling Fields i Kambodja, säger Thomas Blom.

I Sverige är det inte lika mycket kommers kring döda kändisar som utomlands, men enligt Thomas Blom är Olof Palmes mordplats, ännu 17 år efter mordet, en mycket välbesökt plats. Särskilt av utländska turister.

Gränsen för vad som är acceptabelt flyttas hela tiden fram.
- Jag passerade Malexander i somras. Där har man byggt ett stort minnesmonument över de mördade poliserna, alldeles vid sjön. Det visade sig att jag inte var ensam besökare, där var många människor. Men än så länge har man inte börjat att ta betalt eller sälja vykort, säger Thomas Blom.

En av Grännas stora turistattraktioner förutom polkagrisarna är AndrÈmuseet.
- Där har man byggt upp turism runt en expedition där deltagarna förolyckades. Frågan är om dragningskraften varit lika stor om de lyckats nå fram till Nordpolen? En annan olycka som fångat människors intresse är Titanics förlisning. Filmen om Titanic gav katastrofen från 1912 ny aktualitet. Nu över 90 år senare, betalar några få mycket välbärgade turister upp till 500 000 dollar för att sig ned drygt 4 000 meter i små miniubåtar för att titta på vraket.

Och nyligen kom filmen Baltic Storm, som handlar om Estonias förlisning 1994. Till skillnad från Titanic ligger Estonia på bara 60-70 meters djup.
- Hur länge dröjer det innan man kan åka ned och titta på Estonias vrak? undrar Thomas Blom retoriskt.

Frågan är befogad. En undersökning gjord vid Göteborgs universitet visar att 34 procent av de tillfrågade inte har några moraliska betänkligheter att göra en sådan resa.

Var går då den moraliska gränsen för forskaren Thomas Blom själv?
- Jag skulle aldrig någonsin kunna tänka mig att åka ner och titta på Estonias vrak. Men en kyrkogårdsvandring eller en spökvandring på ett slott, eller för den delen ett besök i gamla fängelsehålor, kan jag tänka mig, säger Thomas Blom.

I Marstrand, några mil norr om Göteborg, har man fattat den kommersiella potentialen i Carlstens fästnings morbida historia. Förutom regelrätta guidningar i fängelsehålorna, både på svenska och engelska, så finns särskilda skräckguidningar.

Och en iskall mörk kväll möter oss guiden Gunnar Pedersen utanför fästningen. Han träder fram under gatlyktan och vi hajar till inför figuren som står framför oss. Gunnar Pedersen är utklädd till bödel och ser skrämmande trovärdig ut.

- Så här såg jag ut när jag hade en skräckguidning för hundra personer från Cloetta, men då hade jag dessutom blod i mungipan och ett helvitt öga, säger han. Gunnar Pedersen visar runt i fängelsehålorna och berättar målande om fästningens historia. Otäckast är nog de tre isoleringscellerna där två fångar dog och den tredje blev vansinnig. Den mest kände fången är annars Lasse-Maja som satt 26 år på fästningen innan han 1839 benådades av Karl XIV Johan.

På Carlstens fästning i Marstrand finns också hotell och man kan beställa skräddarsydda koncept för grupper och konferenser. Så för den som önskar kan det bli skräckguidning, middag och inkvartering som ger en lagom morbid upplevelse.

2004.04.22

Extra
Extra  
alba avslöjar
 

ALBA.NU NR 3 2004

 
 

 

 
 

Och i Kalifornien är man inte sämre. Där kan man köpa The Last Tour with James Dean.