Fyra röster om framtiden
 

Vad tänker du på när du hör ordet framtiden?
Vi vet inte vad vår framtid kommer att medföra. Är det kanske en ljus framtid som vi går till mötes eller är det en mörk framtid? Det man tror är helt olika från individ till individ.
Här kan du läsa om fyra människor, i helt skilda åldrar. Om deras framtidstro.

Jennifer Andersson, 13 år, går i 7:e klass. Tycker att framtiden ser grå ut.
Jennifer tänker inte så mycket på framtiden.
- Det är ingenting som man brukar tänka på precis, säger hon.
Hon förstår sig inte på allt när det gäller det datoriserade.
- Det är roligt att söka information på internet.
Utvecklingen kommer att gå framåt inom datorer och det kommer att finnas mer och mer att hitta på internet.
Skolan kommer att få sämre ekonomi beroende på alla nedskärningar. Lektionerna kommer att bli sämre, man kommer inte att lära sig någonting för att lärarna kommer att bli sämre. Men man kommer att få lära sig mer om datorer.
Skollunchen kommer att försvinna.
- Sjukvården är fattig, säger Jennifer. Det är ju inte bra. Så den kommer att bli sämre.
Jennifer tror att folk kommer att sluta jobba inom sjukvården och äldervården för att de får för lite i lön.
Miljön kommer att förbli oförändrad.
- Nästan allt vi använder förstör miljön. Så det kommer inte att bli någon skillnad.
Arbetslösheten kommer att öka.
- Det finns ju inga jobb och då blir folk arbetslösa.

Peter Myllykoski, 18 år, går andra året på Hotel och Restaurang på gymnasiet. Tror att framtiden kommer att gå i färgen grått.
Det första Peter tänker på när han hör ordet framtid är att stå i en bar och servera drinkar, för det är det han vill syssla med i framtiden.
Folk kommer att bli lata på grund av att arbetena kommer att förändras, man kommer att sitta hemma och jobba istället för att gå till ett arbete.
- Alla arbeten kommer att automatiseras, allt förutom det som datorerna inte klarar av, säger Peter. Världen kommer att "krympa", vid redan 7-8 års ålder kommer barnen ha kontakt med människor runt om i hela världen genom internet.
Framtidens studerande kommer inte att behöva gå till skolan.
- Skolan kommer att bli effektiviserad! Det kommer att skötas digitalt. Det är bara att få en diskett i veckan och göra det som man skall. När man är klar med en uppgift skickar man den via e-mail till läraren.
- Redan nu vilar allt ansvar när det gäller skolarbeten på eleven, säger han. Så det är absolut inte omöjligt. Det tråkiga med det är att man tappar den personliga kontakten som man måste ha.
När allt blir effektiviserat, när datorn sköter allt ökar naturligtvis arbetslösheten. Peter tror att de branscher det finns gott om jobb i, i framtiden, är inom databranschen.
Han hoppas att älderomsorgen blir bättre i framtiden och tror att det mesta av våra äldre kommer att behandlas i hemmet av sköteskor, men om inte vården får bättre ekonomi så kommer man att fösa ihop alla äldre på ett och samma ställe för att dra ner på personalkostnaderna.
Sjukvården kommer inte att bli bättre.
- Det kommer att bli en klasskillnad tror jag, säger han. De rika kommer att gå till privatägda sjukhus medan de med mindre pengar kommer att gå till de statliga.
Anledningen till det är sjukvårdens långa vänteköer.
Miljön kommer inte att försämras, för att folk är mer medvetna redan nu om vad som är miljövänligt och inte. Peter tror på eldrivna bilar och hoppas att elen till bilarna kommer från solenergin eller någon typ av återanvändbart material.

Sinikka Andersson, 40 år, jobbar som ekonomibiträde sedan 1977. Hon ser en ljus framtid.
Sinikka tror att det kommer att bli mer och mer datorer i framtiden. Man kan redan nu beställa hem varor, betala räkningar via internet, så i framtiden behöver man knappt gå utanför dörren.
Det finns folk som jobbar hemma, allt som behövs är internet.
När det gäller älderomsorgen så tror och hoppas hon att det skall bli bättre. Personalen kommer att jobba kvar och det kommer inte att bli mer nedskärningar.
- Det kan ju knappast bli sämre, säger hon. Folk blir äldre och äldre. 40-talisterna, som blir gamla nu kommer att kräva en bättre äldrevård.
Det behövs en förbättrad fördelningspolitik inom skolorna, de fattigare kommunerna behöver mer pengar.
Grundskolan kommer att förbli som den är i dag, medan gymnasieskolan kommer att förändras. Eleverna på gymnasiet kommer att få utbildning inom de områden det behövs folk på arbetsmarknaden.
De områden det kommer att behövas fler utbildade är inom teknik. Till exempel inom verkstad som inte går att ersätta med datorer.
- Det märks där jag jobbar, säger hon. De som slutat senast, slutade för ett jobb inom verkstad. Det finns ett sug efter deras arbete.
Inom sjukvården blir det inga mer nedskärningar.
- De kommer snart att inse att de inte kan skära ner mer, säger hon.
Miljön kommer att bli bättre, men det kommer att ta tid.
- Det är svårt att ändra gamla vanor. Vi är för gamla, när de yngre blir vuxna kommer vi få en bättre miljö. De yngre är mer miljömedvetna, vilket leder till att framtidens miljö sakta men säkert kommer att bli bättre. Den dåliga miljön kommer att minska, men aldrig försvinna helt. De yngre i dag har tyvärr ingenting att säga till om.

Elsa Johansson, 66 år, pensionär sedan ett par år tillbaka. Hon ser en ganska ljus framtid.
- Min egen framtid är ingenting jag brukar fundera över, säger Elsa. Men jag tänker ofta på mina barnbarns framtid, hur dom kommer att växa upp till goda människor.
Det datoriserade kommer att öka i framtiden. Utvecklingen kommer att fortsätta.
- Men datorerna kommer aldrig att lyckas ersätta människan, säger hon.
Hon hoppas att sjukvården blir bättre, att man slipper att vänta så länge på operationer och annat.
Det kommer att anställas fler inom äldreomsorgen vilket gör att den äldrevården kommer att bli bättre.
- Det är ett viktigt arbete att ta hand om de gamla i Sverige, säger hon. Man kan inte bara slänga iväg oss på "soptippen" när vi inte kan arbeta längre.
- Jag tror att skolorna kommer att bli bra. Det behövs välutbildade människor.
Miljön kommer att bli bättre i framtiden, det beror på att det finns så många miljövänliga saker som har tagits fram under de senare åren. Det är fler som komposterar och återvinner saker vilket är några av de bidragande orsakerna till en bättre miljö.
- Arbetslösheten måste minska! säger Elsa. Jag förstår inte hur de kan låta så många människor gå arbetslösa, det är inte riktigt klokt!


text och ill: JENNY ANDERSSON