MAT MED EN HISTORIA

 

Visst är det svårt att sia om den långsiktiga effekten av det pågående kulturhuvudstadsåret - många är de kulturarbetare som haft invändningar både när gäller den satsning som gjorts på själva konsten men även administration av kulturåret har fått sina hugg. Medan den eviga konflikten mellan krämare och konstnärer pågår i Stockholm, så kan vi utanför tullarna glädjas åt en bok som puttrat under många år men som nu finns tillgänglig.

Varje dag en fest är den nästan självklara titeln på en bok som förenar recept på härliga maträtter och det som lite slarvigt och föraktfullt brukar omnämnas som värdelöst vetande. Hasse Alfredson och Kim Meurling är de bägge huvudförfattarna till boken men utan Per Åhlins fina teckningar skulle boken kännas bra mycket fattigare.

Lika generös som bokens alla recept är när det gäller kalorier lika återhållsam är texterna som skapar feststämmningen. På så sätt behålls den raka enkla och vackra layouten genom hela boken, nej, det var inte riktigt sant, uppslagen där ett antal stockholmskrogar presenteras fullkomligt stinker gratisreklam och bryter brutalt av den meditativa stämning som läsaren snabbt kan försätta sig i.

För den som är förtjust i historisk kuriosa är Alfredsons och Meurlings bok en glädjekälla. H.C. Andersens och den berömda lappen på nattduksbordet tas upp, plus historiska rockkonserter och döda mongol-härskare, en text för varje dag av detta år. Det finns i kokboken en text som berör mer än de andra: hyllningen till Tage Danielsson är fin utan någonsin förfalla till falsk sentimentalitet. Visserligen föddes Tage redan den femte februari 1928 men det går väl att fira en stor humanistoch humorist vilken dag som helst? En bok som skall njutas i små portioner, och under många år.

Text: BJÖRN ZETTERLING