Ruhrområdet i tre nötskal  
     
  Informell ekonomi dämpar utslagningen
I Tyskland är arbetslösheten 13 procent. Trots att Gelsenkirchen ligger i landets ekonomiska centrum, är arbetslösheten här 18 procent. Men enligt Thomas Grohé på IBA Emscher Park finns nästan inga socialt utslagna tiggare eller kringstrykande sopfyndare, som man kan finna i andra tyska städer. Förklaringen har sina rötter långt tillbaka till den tidiga gruvbrytningen, då folk sökte sig hit från Europas alla hörn och tvingades utveckla en stark solidaritet för att överleva. I Gelsenkirchen finns fortfarande en stark informell ekonomi som gör att nästan alla av de arbetslösa har ett extra skyddsnät mot fattigdom.
 
     
  Motpolen till det ensamma torpet
Kunskapssamhället centrum ligger i städerna, slås ofta fast. Här utvecklas kontakterna och skapas de kreativa mötena. Det ensamma torpet på landet blir alltmer beroende av kontakten med staden. Den som vill ta steget fullt ut kan lämpligen flytta till ruhrområdet. 5,5 miljoner invånare koncentrerade till i huvudsak nio sammanväxta städer. 15 universitet och högskolor bidrar till att stärka områdets image som kunskapscentrum. Är du beredd att pendla 25 mil har du 70 miljoner människor att bygga ditt personliga nätverk med.
 
     
 

Idrott en ekonomisk motor?
De 15 kommunerna i ruhrområdets kommunalförbund arbetar enträget på att tvätta bort områdets stämpel som kraftigt förorenat. Även bland tyskarna själva lever denna uppfattning starkt i medvetandet. För att ändra denn bild av området försöker man få de olympiska spelen år 2008. Då om inte förr ska hela världen kunna se att ruhrområdet har blivit ett miljöanpassat grönområde. Och givetvis samtidigt stärka det förändrade näringslivet. Men nio av områdets tio städer hänger samman i en enda jättestad, dubbelt så stor som Berlin. Officiellt arrangeras ett OS bara av en stad. Vilken som ska kandidera är inte bestämt. Blir det Duisburg, Oberhausen, Essen, Dortmund? Eller Gelsenkirchen? Eller...?