Göteborg 970826

Stadsteatern får respit

 

Är det MBL-förhandlingar som ska rädda stadsteatern och dess personal? Det som många uppfattar som ett beslut om att stänga stadsteatern i Göteborg var bara ett förslag

Skådespelarna på stadsteatern har sen stängningsbeslutet i förra veckan efterlyst en diskussionen där man skulle kunna hitta alternativ till att personalen sägs upp.

Idag tisdag fick skådespelarna inte bara en diskussion med den styrelse och de politiker som ska beröva dem jobben. Man fick så småningom styrelsen att i princip lova att ompröva beslutet.

En avgörande skede var när en man i publiken ifrågasatte att MBL-förhandlingar med personalen ska ske först efter att ett beslut om uppsägning av personalen är fattat. Det är fel hävdade mannen och skrämde styrelsen med att det kan komma till en rättslig tvist i Arbetsdomstolen.

Skådespelarnas facklige representant, Tomas Bolme, blev glad över analysen.
-Det som varit ett beslut är då alltså ett förslag?

Hur jobbar politiker
Styrelsens två representanter, Solveig Lindström och Agneta Granberg blev också hårt ansatta om hur de egentligen jobbar. Kritiken kom bland annat från Berit Johanessen som nyligen avgick från stadsteaterns styrelse. I första hand som en protest mot beslutet att avskeda stadsteaterns personal. Men en bidragande orsak var också styrelsens slutna arbetsform där i princip Granberg, Lindström och konsulten Stefan Petterson ensamma arbetat fram rapporten och så småningom beslutet att avskeda personalen. Johanessen sa att hon fick information muntligen efter egen påstötning tre dagar innan beslutet om "nedläggning".

Debattledaren Britt-Marie Mattsson, många ur publiken och teaterkritikern Mikael Löfgren undrade hur kompetenta styrelsen var att fatta beslut i teaterfrågor. För vare sig Granberg eller Lindström är särskilt flitiga teaterbesökare. Däremot intresserade av kulturpolitik.

Konsulten Stefan Pettersson kontrade förvisso, debatten igenom, att han var en god ekonom. Och det kommunala bolag där stadsteatern ingår har ett stort underskott har han som ekonom konstaterat i sin rapport.

Fabricerat
Konsulten fick dock mothugg även i frågan om stadsteaterns ekonomi. Skådespelaren Kristian lima de Faria påstod att underskottet i princip är fabricerat. Att löften om ekonomiskt stöd från kommunen drogs tillbaks och därför skapade den uppkomna situationen. Också det statliga stödet hade eventuellt minskat.

En ekonomistuderande i publiken vände sig också mot idén om nedläggning i sig. Om företag som SKF eller Ericsson går back läggs de inte ner, man rationaliserar eller skjuter till nytt kapital.

text:MAGNUS MAGNUSSON

tillbaks till Alba 5