Förlåt!
"Be careful with your wishes because they might turn out true" eller nåt i den stilen sa redan John Lennon (och några andra före honom - tänk bara på alla sagor om någon som får tre önskningar som nästan alltid går åt skogen...) Vi här på Alba har nu fattat läxan. Den stackars redaktör som önskade sig regn under sommaren ber härmed alla drabbade om ursäkt och lovar att vara mer försiktig med sina förhoppningar i framtiden. Man kan ju läsa i skuggan av ett träd också.
 
Rätt men fel
Ibland kan man ha rätt fast man har fel. Ett exempel på detta läste vi för ett tag sedan i Sydsvenska Dagbladet. Det var mitt under den värsta upprördheten över McDonalds barnarbetare. (Var det förresten inte en lika stor nyhet för sådär tio år sedan?) I en enkät som ställde frågan "Kan du tänka dig att köpa varor tillverkade av barn?" Alla svarade naturligtvis som förväntat att det kunde de inte. Men en dam motiverade detta med att "barn har ingen känsla för kvalitet."
Också en synpunkt... Men hon har nog fel där också förresten. Tänk på de fina persiska mattorna.
Fast det är klart - snackar vi julpynt tillverkat på dagis så. Dags för kvalitetssäkring?
Vofför gör ni så?
Ibland är vi lite snobbar här på Alba. Och tur är det ibland. När alla säger att någonting är "sååååå bra" brukar vi försöka undvika vad det nu är det gäller. Boken, filmen, låten. Den här gången var det en bok. Rebecca Wells Ya-ya flickornas gudomliga hemligheter. Den kom ut på svenska förra året och blev en stor succé. Och så i år kom uppföljaren - trodde vi först. Men det visade sig vara föregångaren. Om samma ya-ya flickor. Då kunde vi inte låta bli att läsa den. Blev fast och läste även bok ett (eller två eller hur det nu var?)
Att läsa dessa böcker i fel ordning är inte att rekommendera. Flera överraskningar blir förstörda och det blir som att lära sig matte genom att skriva av facit. Eh - ja, det kanske inte var nån lyckad liknelse, men det är helt klart så att stor del av läsupplevelsen blir förstörd. Trist!
Vofför gör ni så Albert Bonniers förlag?
Tiden på Nätet
Finns det någon tid alls på nätet? Albas tema om tid var färskt under våren 1998. Men lika färskt är temanumret idag, för den som ännu inte läst artiklarna. Det tyckte i alla fall regissören Mats Kjellbye på Folkteatern i Göteborg. Han sökte efter artiklar om tid på några sökmotorer på nätet och hamnade hos Alba och skickade ett mail till tidningen. Men var tidningen har sin hemvist hade han ingen aning om. Det visade sig att redaktionens lokaler ligger tre kvarter från teatern! Snart kommer en pjäs om tid på Folkteatern .Snart kommer tiden heter den.
Glassigt hus
Ja, det är väl ett vanligt omdöme om det nya vetenskapscentrum som nu byggs i Göteborg. Men hur blir det med innehållet? En av de mest erfarna projektledarna, Stefan Mangold, har nyligen hoppat av i protest mot det han anser vara fel inriktning på verksamheten. Den erfarenhet som finns efter tre vetenskapsfestivaler tycks inte heller vara av intresse för ansvariga inom vetenskapscentrum. Gunnar Bjursell, som haft ansvar för det vetenskapliga innehållet i vetenskapsfestivalerna, har aldrig blivit tillfrågad om sina erfarenheter när det gäller att kunna nå ut med vetenskap till en bredare publik. Vi ser fram mot nästa milstolpe i projektet.
Påven proklamerar
Stellan Welin är föreståndare på etikcentrum vid Göteborgs universitet. Nyligen var han på en stor etikkonferens i Rom, med 5.000 deltagare. Påven hedrade konferensen med att läsa upp ett dekret om vad som gäller. Förutom att katolska kyrkan säger nej till abort, gör den detsamma med försök på embryon, befruktade ägg. Däremot säger kyrkan ja till organdonationer. Själen har nämligen redan lämnat kroppen när hjärnan slagits ut. Av detta kan man dra slutsatsen att ett nyligen befruktat ägg har en själ.
Gränsproblem (1)
Bron mellan Malmö och Köpenhamn har invigts och yran lagt sig. Nu återstår det envetna försöket att skapa en ny region. Tyvärr har intresset för att använda den nya bron hittills varit svagare än väntat. Här är danskarna som väntat mest kreativa. Om man kommer med bil från Kastrup är skyltningen inte så tydlig. Ett okänt antal bilister har ofrivilligt tvingats ut på bron, hela vägen till Malmö innan de har kunnat vända tillbaka till Köpenhamn. Och dessutom tvingats betala 510 svenska kronor.
Gränsproblem (2)
Inför broöppnandet har villapriserna i Malmö ökat radikalt och nu närmast hamnat på köpenhamnsnivå. Den regionala tanken har ju varit att danskar och svenskar skulle blandas mer. Men när det gäller boendet tycks resultatet istället ha blivit att bron har skärpt gränsen mellan länderna. Svenskarna håller sig på sin kant och danskarna på sin.
Språkproblem
På TV vet de i alla fall hur man ska hantera språkförbistringen mellan grannfolken. När Olav Ljösne, som är norrman och VD för svenska Shell, gav sin syn på varför bensinpriset gått upp och ned under sommaren, översattes han med textremsa. Trots att han inte var svårare att förstå än en värmlänning. Men när en skånsk lantbrukare lägger ut texten om varför priserna på potatis kan komma att gå upp eller ner, översätts inte hans ord med textremsa. Han är ju svensk. Där går gränsen.
Dubbelt kvinnoslaveri
Organisationer av albanska hallickar har sedan en tid lagt en "beskyddande" hand över unga kvinnor från Östeuropa i Italien. De tvingas till prostitution under närmast slavliknande förhållanden. Det händer då emellanåt att dessa kvinnor blir gravida. Men en abort kostar pengar och ger ett avbrott i inkomsterna från dessa kvinnor. Nu har de "beskyddande" albanerna kommit på ett sätt att vända en förlust till vinst. Många kvinnor tvingas föda sina barn i Tyskland. Sedan säljs barnen som adoptivbarn, till det facila priset av mellan 30.000 och 70.000 Dmark.
Miljömoral
Tyskland är väl Europas ledande land när det gäller miljömedvetande. Vilket visar sig på så enkla saker som deras avancerade papperskorgar, med fyra avdelningar för olika typer av avfall. Men när det gäller aluminiumburkar finns inget speciellt återvinningssystem. Det förs därför en diskussion om att införa samma återvinningssystem som i Sverige, men med ännu högre pant än här.
I Sverige var införandet av pant på aluminiumburkar kontroversiellt. Miljörörelsen sa nej och tyckte att det räckte med det retursystem vi hade för glasflaskor. För att få systemet med aluminiumburkar godkänt krävdes en återvinningsgrad av 80%. Bland miljövänner utvecklades taktiken att köpa aluminiumburkar som sedan kastades i soptunnan istället för att återvinnas. Med hjälp av miljöförstöring skulle man alltså värna miljön. Resten är väl närmast en success story för aluminiumförespråkarna. Återvinningen idag ligger runt 90%.
Kulturhöst
Vi hamnade på ett planeringsmöte inför kulturnatta i Göteborg, ett kvällsevenemang som mobiliserar stora delar av kulturlivet i staden. Lokala aktiviteter diskuterades och för stadsdelen Älvsborg hävdades att där bara finns två intellektuella personer: Johan Öberg, tidigare kulturattaché i Moskva, samt Åke Edwardson, framgångsrik författare av kriminalromaner. Älvsborg fick i det senaste valet stöd för förslaget att bli egen kommun. Kur ska det gå med kulturlivet i den kommunen om förslaget blir verklighet? Kulturnatta?