Inte ett enda "jättegott"!
  AV LEIF WILEHAG
 

Medveten mat! Första associationen var att en böna eller en kikärta skriker av smärta när man tar en tugga. Nej, skämt åsido. Detta är ett seriöst försök att ta mat- och mathållning på allvar. Såväl ur hälsosynpunkt som ur ett politiskt perspektiv.

Sålunda hymlar inte författarna med att de föredrar lokalt producerade varor framför multinationella.
Kravmärkta varor slås det extra slag för. Och bokens recept är genomgående vegetariska, även om bara den ena av skribenterna är vegetarian fullt ut.

Groddning, olivoljor, vitlök, baljväxter, kokos- och sojamjölk. Det berättas med entusiasm och noggrannhet i bokens inledning om hur man går till väga. Och att miljö och kostfrågor hänger ihop betonas liksom att u-länder tvingas odla för att sälja till i-världen för allt för lite ersättning.

Recepten då? Jo, jag kommer nog att prova några i alla fall. Men om jag ska vara ärlig så tror jag inte allt skulle falla mig i smaken. Allt vegetariskt är inte gott, jag har själv provat på livsföringen under några år.
Men Pythagoras sallad låter spännande. Liksom Jönssons frestelse. Dganits rårakor kan nog också smaka. Men linser är inget för mig.

Roligt med ett nytt grepp i den djungel av överdådiga och ytliga kokboksvärld som numera förekommer. Och det bästa av allt: inte ett enda jättegott! finns instoppat i något av tillagningsanvisningarna.
Man kan variera språket liksom kosten.

2003.09.11

   
 
   
 
   
 

 
 

omslag

Medveten mat
Richard Jändel och Göran Söderqvist
Prisma, 2003

 

Detta är ett seriöst försök att ta mat- och mathållning på allvar.