Kockens tre biblar | |
Kocken Thomas Norman har gjort sina avtryck
i Göteborgs restaurangvärld. Under sina tio år i staden
har han hunnit med att starta Le Village, där tanken är att man
ska njuta av rummen som är inredda efter olika tidsepoker, såväl
som maten. Han har varit inblandad i 28 + och nu sätter han sin prägel
på Vingård vid Hagabadet. Det finns tre ovärderliga böcker som följer med till varje nytt kök. Först och främst är det "Bluncken" - Karl Bluncks bok Gastronomisk handordbok. En trogen följeslagare som Thomas Norman fick av sin mamma som 21-åring. I den hittar han menyer på olika språk och rätter med omständiga namn. Men framförallt finns det gamla hederliga grundrecept som tillagas på gammaldags sätt då det fanns tid att tillreda maten. Bok nummer två är förstås en av Tore Wretmans tidiga. Den heter Smörgåsbordet, rätt och slätt. Där finns alla sorters sillrätter och annat smått och gott som hör smörgåsbordet till. Fungerar som ett gott komplement till Wretmanboken - Husmanskost. De tre nämnda böckerna är utgivna på Forums förlag. Nästa bok kommer från Prisma. Victor Waldenströms bok; Suveräna köket.Thomas Norman använder den för att den är suverän, helt enkel. Boken var banbrytande när den kom i början av 90-talet. Det var innan cross kitchen & compani ångat in i svenska kök. Boken står sig än, både med sina vackert rena bilder och blandade recept. De senare har komponerats ihop med dietist. Men det hindrar inte att boken bjuder på smakrika dryckesförslag. Något som man tackar för i en vinbar. Sen var det ju det där med maten. Prova Thomas Normans höstliga sallad med Karl Johanssvamp och mandelpotatis. |
Direkt från skog och åkrar........ | |
|