Ta köksvägen till Portugal
 

Säg höst och man tänker på två saker: Restresor och mat. Med den nyutkomna boken Köksvägen till Portugal får du en fläkt av båda.
Boken, som är skriven av Katarina och Harald Nordli, fungerar mer som en aptitretare än kokbok. Den blir en alldeles utmärkt reselitteratur i höstmörkret.

Algarvekursten består inte enbart av vattenrutschbanor och marinor i plast. Paret Nordli som har en vingård i trakten gläntar på dörren till det puttrande portugisiska köket.

De är inte ute efter att ge exakta recept, utan ser köket som en skapande plats för alla som är intresserade.
Vi får möta Hilda som låter surdegen vila i lerfatet och vankar iväg med åsnan för att hämta en 15 kilos mjölsäck när det är dags för bak. Vi får en glimt av vendan eller handelsboden där man kan köpa diskmedel och samtidigt få sig en kall öl. Och vi får veta en hel del om vinodling, men även om de små bränneriföretagen som ofta ligger upp i bergen där jorden är mager och svårbrukad.
Köksvägen till Portugal innehåller 80 recept, alla med inhemska namn. Måltiderna är beräknade till fyra personer. Författarna som är etnolog respektive språkforskare strör både kultur och historia omkring sig.

Boken är indelad efter årstider. Den börjar med hösten och går sedan runt för att sluta vid sommaren.
Så det är bara att välja; antingen beställa en restresa och prova på kabeljo i verkligheten eller sätta igång en kulinarisk resa i det egna köket.

Vad sägs om: Hönssoppa, kanin i lergryta, sniglar i tomatsås, kabeljobullar, pumpakaka, fyllda tomater med färsk getost och lufttorkad skinka, johannesbrödkaka, sardiner i takpanna, vitlökssoppa med druvor eller påskkaka där råa ägg läggs med hela skal i kakdegen och gräddas i het ugn

Köksvägen till Portugal av Katarina och Harald Nordli är utgiven på Rabén Prisma 1997.

text: AGNETA SLONAWSKI
illustration: HENRIK LANGE