Säg höst och man tänker
på två saker: Restresor och mat. Med den nyutkomna boken Köksvägen
till Portugal får du en fläkt av båda.
Boken, som är skriven av Katarina och Harald Nordli, fungerar mer som
en aptitretare än kokbok. Den blir en alldeles utmärkt reselitteratur
i höstmörkret.
Algarvekursten består inte enbart av vattenrutschbanor
och marinor i plast. Paret Nordli som har en vingård i trakten gläntar
på dörren till det puttrande portugisiska köket.
De är inte ute efter att ge exakta recept, utan ser köket som
en skapande plats för alla som är intresserade.
Vi får möta Hilda som låter surdegen
vila i lerfatet och vankar iväg med åsnan för att hämta
en 15 kilos mjölsäck när det är dags för bak. Vi
får en glimt av vendan eller handelsboden där man kan köpa
diskmedel och samtidigt få sig en kall öl. Och vi får veta
en hel del om vinodling, men även om de små bränneriföretagen
som ofta ligger upp i bergen där jorden är mager och svårbrukad.
Köksvägen till Portugal innehåller 80 recept, alla med inhemska
namn. Måltiderna är beräknade till fyra personer. Författarna
som är etnolog respektive språkforskare strör både
kultur och historia omkring sig.
Boken är indelad efter årstider. Den börjar med hösten och går sedan runt
för att sluta vid sommaren.
Så det är bara att välja; antingen beställa en restresa
och prova på kabeljo i verkligheten eller sätta igång en
kulinarisk resa i det egna köket.
Vad sägs om: Hönssoppa,
kanin i lergryta, sniglar i tomatsås, kabeljobullar, pumpakaka, fyllda
tomater med färsk getost och lufttorkad skinka, johannesbrödkaka,
sardiner i takpanna, vitlökssoppa med druvor eller påskkaka där
råa ägg läggs med hela skal i kakdegen och gräddas
i het ugn
Köksvägen till Portugal av Katarina och Harald Nordli är
utgiven på Rabén Prisma 1997.
text: AGNETA SLONAWSKI
illustration: HENRIK LANGE |