Lydigast?
Europeer jämförs alltmer med varandra nu när vi ska bli integrerade med varandra. I en undersökning ställdes frågan om hur mycket man gör som chefen säger. Italienarna var överlägset mest trolösa. Sen kom spanjorerna. De mest lydiga var irländarna och engelsmännen, med svenskarna på tredje plats. Mest reservationer hade tyskarna. Men, som någon påpekade, så är det bara tyskar som har blivit dömda för att de gjort som deras överordnade sagt.
 
Att det skall vara så svårt...
..att uttala namnetpå årets nobelpristagare i litteratur. Hur säger man egentligen Coetzee? Skall det kanske vara "köttse" med hårt k eller skall det vara ett mjukt "koetsee" med beioning på sista eet eller skall det vara någonting annat?
Vi här på Alba har känt oss lite obildade i vår tvekan, men vi är i gott sällskap visade det sig. När Coetzee - hur det nu än sägs - skulle hålla sin nobelföreläsning på Börsen i Gamla stan så lyckades Horace Engdahl med att pröva minst två olika förslag på uttal i sitt lilla inledningsanförande. Och han hade ju i alla fall haft chansen att fråga den som borde vetat nämligen Coetzee själv.
 
Hans hustru og hendes bryster
Danska språket är inte bara poetiskt, det kan även vara sakligt. Språkvetaren Kerstin Nordenstam hänvisar till en dansk undersökning i en liten skrift om språk och genus. De fem mest frekventa orden efter "hans" är söner, bröder, verk, män och åsikt. De fem mest frekventa orden efter "hennes" är hår, ögon, mor, kinder och kropp. Och vi som trodde att mannen också har en kropp.
 
Små och stora berättelser
Det finns dom som påstår att världen består av atomer, sa Maria Pia Boethius på ett möte om massmediernas roll. Det är fel. Världenbestår av berättelser, hävdade hon. Högst ovetenskapligt, tänkte vi först. Men det är ju med ord vi lär oss begripa världen. En gång i tiden, innan kemin hade slagit igenom inom vetenskapen, berättades det om att flogiston påverkade när något brann. Idag berättas det om syrgas som förbrukas när det brinner. Så visst består världen av berättelser.
 
Avslöjande läsning
Det kanske är en tveksam ära, men Alba har hamnat i samma bok som ett antal oftare citerade källor som Göran Persson och andra prominenser. Susanna Popova och Johan Hakelius har skrivit boken Mallgrodor och andra citat. I avsnittet Vårt populära statsskick finns följande citat: "Bokläsandet en demokratifråga". Källa: Alba. Men inte blir vi malliga bara för att vi nu blivit odödligförklarade.