Ett mellanstick, innan jag skriver mer om hur Darwins evolutionsteori kom att användas, men ett som har med denna användning att göra.
Jag vill då bara citera några få avsnitt ur Joakim Fests 900-sidiga bok om Hitler (Hitler. En biografi”, 2008, ursprungl. 1973)

Sid 731:
Hitler och hans livsrumskommissarier betraktade Österuopa som ett tomt område utan förflutet. De hade tänkt sig att den slaviska befolkningen till en del skulle flyttas därifrån, till en del utrotas, men framför allt att de skulle bli ett folk av trälar för det germanska herrefolket. Hundra miljoner människor skulle förflyttas till slätterna i öster: vi måste föra dit den ena miljonen efter andra, förklarade Hitler, tills ”våra nybyggare numerärt är urinvånarna vida överlägsna”. Den europeiska utvandringen fick inte längre gå till Amerika utan endast österut, och senast om tio år ville han få besked om att… minst tjugo miljoner tyska människor levde i östområdena”.
….
Alfred Rosenberg….arbetade förgäves för att få till stånd en uppdelning av Sovjetunionen i politiskt autonoma stammar, emedan Hitler i detta såg farliga tendenser till en ny etnisk eller historisk legitimerad statsbildning: vad gällde, menade han, var att undvika varje statlig organisation och på så sätt hålla medlemmarna i dessa folkstammar på en så låg kulturell nivå som möjligt”; han var rent av beredd, yttrade han, att ge dessa folk en viss individull frihet därför att alla frihet innebar ett steg bakåt i det att den negerade staten som högsta form av mänsklig organisation.
…….
Han krävde en låg bildningsstandard för den slaviska befolkningen.
……
sid 733:
Samtidigt skulle, enligt Rosenbergs planer, 31 miljoner av västra Rysslands 45 miljoner invånare expatrieras eller dödas, och vidare hade man tänkt sig att införa rivaliserande sekter: och skulle inte detta vara tillräckligt behövda man, som Hitler menade,”bara kasta ut ett par bomber på deras städer och saken var klar”.

Givetvis förekommer ingen planering av sådant i våra dagar, inte ens i mindre skala!