Först rekommenderar jag alla att se Ali Esbatis 1:a majtal i Borås på video. Det var ett bra tal som jag önskar att jag hade sett i verkligheten, och borde ha sett eftersom han talade i mina hemtrakter. Nu fick jag dessvärre detta klart för mig för sent men kunde till min glädje få se talet i alla fall, på Alis hemsida.

Sedan vill jag också, och varmt, rekommendera läsning av Mona Sahlins 1:a majtal. Det är också ett bra tal, så bra att man känner igen socialdemokratin igen. Varför i hela friden har man inte gjort det de senaste 25 åren och fram till detta tal? Varför övergav man det här tänkandet tidigare? Sverige var inte färdigbyggt 1985 och det var, har vi kunnat konstatera, ganska lätt att riva mycket av det goda.

Det är ett tal som inger mig en liten strimma av hopp igen. Må Mona Sahlin klara av att hålla den här linjen hela vägen fram till nästa val och därefter om hon får chansen. Hon kommer att behöva massor med framåtanda, energi, mod och hopp för att orka ta sig igenom den skur av smutskastning hon med stor sannolikhet kommer att utsättas för i valrörelsen. Den är i praktiken redan här, för hur mycket har vi fått höra eller läsa i media om Mona Sahlins tal? Och vad har vi fått höra?