När jag nu ser tillbaka på årets sommarprogram i P1, kommer jag att tänka på en av min barndoms ”läsupplevelser”. Då, för evigheter sedan, fanns det en ungdomstidning för flickor som hette Min Melodi. I varje nummer hade man rubriken ”Mitt livs historia”. Jag vet inte om det faktiskt handlade om de ungdomliga läsarnas inskickade bidrag, som påstods, eller om det var redaktionen som totade ihop historierna. Hur som helst så handlade de alltid om unga kvinnors ungdomsvåndor. Somliga var olyckligt förälskade, andra hade blivit med barn och utsparkade av föräldrarna eller blivit illa behandlade av någon annan. Mycket spännande för en 12-13-åring att läsa om, fast jag fick nöja mig med att ögna igenom tidningen när jag hälsade på någon lyckligare lottad kamrat eftersom fadern vägrade att bidra med pengar till ”sådant skräp”.

De senaste somrarnas lyssnande på Sommarprogrammet har sänt mig tillbaka till ungdomen och ”Mitt livs Historia” i Min Melodi. Det kunde ju varit roligt att återuppliva ungdomen om jag inte hade sänts tillbaka till just det skräp från den tiden som min pappa, inte helt utan grund, dömde ut.

De två teman man presenterats i årets sommarprogram har i stort sett varit ”Mitt livs själsliga våndor och depressioner” och/eller ”Mina fantastiska framgångar”. Det är så att man misstänker att SR har låtit sig inspireras av Min Melodi, de senaste åren, när de instruerat sommarpratarna om vad de ska tala om. Så här utan att räkna noga minns jag två historier om ”mitt liv”, i sommarens program, som varit någotsånär intressanta.

När Sommarprogrammet började, för evigheter sedan, fick pratarna inte spela sina egna alster. Det gör de i så stor skala idag att man misstänker att sommarpratare numer inte får betalt utan att de istället ska se sina program som en chans att göra PR för sig själva för just det använder de verkligen programmet till. Endera har de skrivit en bok om själsliga plågor och puffar för denna, eller så har sjungit in och/eller skrivit lite låtar och spelar dessa flitigt, alternativt arbetar de som konsulter av något slag och förklarar för oss lyssnare hur bra konsulter de är.

Kort sagt, jag tycker att programmet har chanserat avsevärt de senaste åren. Återstår att se hur siste sommarpratarens program blir, Jan Guillous.