Alliansens jättesatsning, jobbcoachingen, är inte så lyckad, sägs det (vem hade kunnat ana att den inte skulle bli det?). Dels har den resulterat i att ett antal skurkar och bedragare, genom att kalla sig för jobbcoacher, fått en möjlighet att sko sig på våra skattepengar, dels har den inte resulterat i att så många fått jobb.

 

De som försvarar åtgärden, att satsa på coaching för de arbetslösa, menar att det ju inte är coachernas uppgift att skaffa fram jobben, det måste de arbetslösa göra själva men coahcerna ska och kan hjälpa dem att hitta alla de där jobben som delas ut på informella vägar.

 

Jaha, undrar man, är det meningen att coacherna ska ägna sig åt släktforskning för de arbetssökande, för att dessa ska få kännedom om var de har alla sina ”klanmedlemmar”, de där som i sann nepotistisk anda delar ut jobb till släkt och vänner?

 

Nja så var det ju inte tänkt. Coacherna ska hjälpa de arbetslösa att skriva fina CV:n, för sådana är livsviktiga idag, kan man bli upplyst om av en coachentusiast. Då undrar man hur det går när alla blir riktiga hejare på att skriva sådana? Blir det fler lediga jobb på det sättet? Naturligtvis inte. Dessutom torde alla ändå aldrig bli lika lysande CV-författare.

 

Så coachingen verkar i slutänden snarare vara till för att hjälpa företagen att sålla agnarna från vetet, ta fram A-arbetskraften, de som lärt sig skriva brillianta CV:n, och sålla bort B-laget. Så måste det förstås fungera i ett ekonomisk system där alla inte ska få vara med och där de som stängs ute, pga arbetslöshet, sjukdom, ålderdom eller allmän diskriminering, ska fungera som avskräckande exempel, där sådana mänskliga ofullkomligheter ska resultera i placering i den samhälleliga skamvrån. 

 

Vi lever ju i en modern tid där samhället ska vila stadigt på den ständiga krisens grund och där ”styrande genom rädsla” (management by fear) är den statsbärande principen.

 

Länkar:

- Visste ni att…, Alliansfritt Sverige

- En social kris skapad av regeringen, Ett Hjärta Rött

- Två världsmästare, Lasses blogg