Två unga svenska Afghanistansoldater och en inhemsk tolk har tragiskt skjutits ihjäl i Afghanistan. Från början var det väldigt klart vad som hade hänt och hur dödsskjutningarna hade gått till. Nu börjar bilden av den saken emellertid att kompliceras, inte så mycket för att militärledningen har ändrat sig på just den punkten, men för att den ändrar sig kontinuerligt om varför den svenske polis som skulle med till Afghanistan och utreda händelsen, inte fick följa med flyget ner till ”brottsplatsen”:

Orsak 1) Det fanns inte plats i planet.

Orsak 2) Det behövdes ingen polisutredning eftersom försvarsmakten hade kompetens att själv utreda saken.

Orsak 3): Militären såg inte polisens begäran om att få följa med som en formell begäran, därför tackade man nej till polisen.

Det var en till afghansk polis utklädd afghan som hade skjutit svenskarna och deras tolk, sades det. Idag sås alltså tvivel om den saken och misstankar förs fram om att det egentligen handlade om s.k. friendly fire, alltså att soldaterna blev skjutna av sina egna. Hur det förhåller sig med den saken får vi kanske aldrig veta men vad som nu utspelar sig ger anledning att ställa några frågor, frågor som jag hoppas att någon eller några av mina besökare kan besvara:

Min första fråga: Varför ska svensk polis utreda om/när det har begåtts mord på en eller flera svenskar i ett annat och självständigt land? Är det inte det landets polis, där brottet har begåtts, som ska utreda sådant? Inte har jag hört talas om att polis från ett annat land kommer hit till Sverige för att utreda ett mord begånget här och på detta lands medborgare. Möjligen skickar man en observatör.

Om det nu är så, som påstås, att Afghanistan är en demokrati och att ”våra” svenska soldater bara är där för att hjälpa landets demokratiskt valda regim på olika sätt (vilket väl är den senaste förklaringen till varför de är där), så förstår jag inte varför svensk polis ska utreda ett misstänkt brott där, även om det är begånget mot ett par svenskar. Det borde väl rimligen vara Afghanistans åliggande.

Om det däremot verkligen är den svenska polisens sak att utreda ett misstänkt brott mot ett par svenskar i Afghanistan, då måste det väl innebära att man betraktar de svenska soldaterna i Afghanistan som del av en ockupationsmakt och Sverige som ansvarigt för lag och ordning i vad som då borde vara svenskockuperat område.

Vad jag förstår så är en ockupationsmakt ansvarig för att lag och ordning upprätthålls i det ockuperade landet. Men, jag har inte hört den svenska regeringen tala om att Sverige numer ockuperar ett annat land, Afganistan alltså. Så hur kan det komma sig att svensk polis anser att det är den som ska utreda det här? Är det bara svensk polis som inte vet vilka lagar man ska följa i det här fallet? Eller vet inte heller svensk militär hur det är med den saken. Det verkar man ju inte veta eftersom man inte tycks veta hur man ska slingra sig undan att få händelsen utredd av svensk polis.

Min andra fråga: Har vi i Sverige lagar som reglerar hur rättssäkerheten ska upprätthållas i ett av Sverige ockuperat land? Hur ser dessa lagar ut i så fall och var finns de. Ska det vara den svenska polisen eller militären som sköter den saken? När instiftades dessa lagar, om de finns? Skedde det under förra svenska ockupationen på 1600-talet eller i början av 1800-talet när Sverige tvingade in Norge i union med Sverige? Eller är lagarna helt nya och aldrig omtalade för svenska folket, eller ens för polis och militär?

En av versionerna om varför den svenske polisen inte fick följa med till Afghanistan tyder ju på att den svenska militärledningen i Afghanistan anser att det är den som ska utreda dödsskjutningarna. Att amerikaner gör på det sättet har jag förstått (och att de amerikanska privata vakt/säkerhetsföretagen inte lyder under några lagar alls) men hur är det med svensk militär alltså?  För samtidigt anser tydligen polisen att det här är deras sak. Det borde rimligen inte föreligga oenighet om vem/vilka som ska utreda de tragiska dödsskjutningarna och andra liknande fall.

Min tredje fråga: Om Sverige är ockupationsmakt i Afghanistan, och, som fallet är, de svenska soldaterna är underställda NATO, vilket land är då ansvarigt för upprätthållandet av lag och ordning i Afghanistan? Varje NATO-land för sig inom sina ockupationsområden? Eller är det det land som har överbefälet som har den befogenheten, USA i så fall alltså? Har i det fallet USA:s militär bestämt att det är svensk militär som ska utreda de tragiska dödsskjutningarna? Det verkar inte så, eftersom vi då kunde förväntat oss ett klargörande om den saken från svensk militär, inte de varierade orsakerna till att polisen inte fick följa med och utreda på platsen.

Eller är det FN, som är ockupanten i det här fallet och ansvarigt? Sverige är ju Afghanistan på FN-mandat säger man. Har FN i så fall delegerat upprätthållande av lag och ordning till NATO:s överbefäl, amerikanerna eller till varje deltagande land? I så fall borde väl militären kunna bekräfta den saken.

Mig förefaller det nog som om varken den svenska regeringen eller svensk militär riktigt har tänkt igenom vad som gäller svenska ockupationsstyrkor i av Sverige ockuperade områden.

En sak är i alla fall helt klar: Sverige har definitivt övergett alliansfriheten och stödjer nu offentligt Karzai-regeringen i Afghanistan, en av världens mest korrumperade regimer och dessutom djupt involverad i narkotikahandeln.

I Svenska Dagbladet kunde man nämligen redan i maj 2009 läsa att:

Afghanistan skiljer sig från andra fredsinsatser i Bosnien, Kosovo eller Tchad där svenska soldater stått mellan de stridande.

– Det här är en konflikt där vi tagit ställning, poängterar styrkans pressofficer kapten Maria Dupont………..

I en Nato-broschyr står att läsa: ”Nato är inte opartiskt i Afghanistan – vi har valt sida med FN, den afghanska regeringen och det afghanska folket.”

Våra politiker är inte speciellt noga med vilka Sverige allierar sig med.

/Kerstin

Länkar:
- Skotten kan ha kommit från de egna. Ab
- Det var en miss. Polisens utredare fick inte flyga med till Afghanistan, AB
- Afghanistan – Sveriges glömda krig 16/5 2009. SvD