Det är förunderligt hur svårt somliga forskare har för koppla ihop saker och ting och att istället envetet hålla fast vid föreställningen om det perfekta, jämställda svenska samhället, det samhälle där alla, absolut alla män (utom de alkoholiserade och narkomaniserade, ja och så invandrade män förstås) bara har kvinnors och barns bästa för ögonen.

När Eva Lundgren skriver om att det förekommer rituella sexövergrepp mot barn i frireligiösa kretsar, då kritiseras hon för detta som om det handlade om rena fria fantasier från hennes sida, trots att hon bygger sina slutsatser på vad ett antal ganska små barn har berättat för henne.

Detta berättar barnen, som hon skriver i sin bok La de små barn komme til meg, ”och tänk om det de berättar är sant?” Det vill ingen tro, alltså angriper man Eva Lundgren, budbäraren, som om hon vore den värsta häxa (Evin Rubars TV-film Könskriget och därefter i samtliga massmedia).

Just nu nystas alltså en pedofilskandal i Irlands katolska kyrka upp, där det framkommer att massor av barn har utnyttjats sexuellt av katolska präster under hela 1900-talet och in på 2000-talet. För inte så länge sedan avslöjades samma sak i USA. Detta förmår man tydligen inte koppla ihop med Eva Lundgrens forskning. De barn som berättar om sådant i hennes bok, fast om frireligiösa samfund i Norge, de fantiserar, hävdas allmänt. Eva Lundgren fablar bara och visar att hon är en ytterst dålig forskare som går på sånt här.

Jag, som inte mer än hört hennes namn före Könskriget, och som sedan dess läst både La de små barn komme til meg och Slagen dam börjar anse att hon är en alldeles utomordentligt bra sådan. Så bra att de flesta inte förmår begripa den saken och framför allt vill de inte förstå det.

Eva Lundgren har talat om ”rituellt sexuellt utnyttjande av barn”, och detta har av den samlade manliga forskarkåren, med Bo Rothstein i spetsen, samt av massmedia, fördömts som den värsta sortens lögnaktighet. Ska vi gissa att de präster som utnyttjat barn i den katolska kyrkan kanske också hade vissa ritualer för sig ibland, som att lägga kors på magen på barnen och liknande, som var vad Eva Lundgren talade om som rituella handlingar i det här sammanhanget, för att övertyga barnen om att vad de var med om var välsignat och Guds vilja? Omöjligt förefaller detta i varje fall inte.

Vidare kan man fundera över varför de här sexuella övergreppen på barnen, inom katolska kyrkan, kunde fortgå, troligen under århundraden, utan att något kom fram i offentligheten? Kan det ha att göra med att ingen trodde på barnen och att de flesta barn, om de insåg vad de råkade ut för, förstod att ingen skulle tro dem om de berättade varför de teg om saken, eller att de teg för att de skämdes och lade skulden på sig själva? Idag borde vi alla, med Eva Lundgren, fråga oss: Tänk om barnen talar sanning?

Nästa fråga att ställa sig är alltså om liknande saker har pågått inom den protestantiska kyrkan i Sverige. Troligen har det det. När vi, jag och min man, tog upp ämnet i en grupp vid ett tillfälle, sade flera av de medelålders kvinnorna i gruppen att det ju var allmänt känt att somliga konfirmationspräster ägnade sig åt att förföra konfirmander, kladdade på dem etc. Så hur ren är svenska kyrkan, om man äntligen kastar av sig patriarkatets skygglappar och börjar tala om saken även här i Sverige?

Länkar;
Människor och tro

Tillägg: Nytt på Skandalkalendern