Alltfler röster har höjts de senaste dagarna för att man ska ta diskussion med de invandrarfientliga partierna och inte försöka tiga ihjäl dem eftersom det påstås vara kontraproduktivt, precis som det ropades från journalisthåll i början av 90-talet. Och precis som då, startar man istället vad som närmast måste kallas för en desinformationskampanj. Precis som i början av 90-talet, då en till synes enig journalistkår idogt hävdade att vi inte fick sopa problemen med invandrarna under mattan, så börjar massmedia nu igen ”diskutera” flyktingarna och invandringspolitiken på ett sådant sätt att man bara sprider fördomar och felaktiga föreställningar om frågan.

Journalister tycks anse att bara man släpper fram folk att säga vad de tycker och tror om flykting- och invandrarpolitiken så ”tar man diskussionen” med de främlingsfientliga partierna. Senast igår hörde jag, i programmet Ring P1, en främlingsfientlig person hävda att vi tog emot 60.000 flyktingar förra året och det går ju inte i längden, menade han. Mot honom släppte man fram en person som visserligen var flyktingvänlig men som inte klarade av att tillbakavisa den främlingsfientliga debattörens påståenden. Sådant, kära SR-journalister, som vi dessutom sett mer av den senaste tiden, är inte att ta diskussion med de främlingsfientliga krafterna om flykting- och invandrarpolitiken, det är istället att ge de främlingsfientliga en politisk plattform från vilken dessa får ljuga fritt och föra fram sin främlingsfientliga propaganda. Exakt vad man gjorde i början av 90-talet alltså.

Det beviljades inte 60.000 uppehållstillstånd för flyktingar 2005. Det beviljades 8.675 sådana tillstånd, om vi får tro Anders Carlgren. [1]

Menar man verkligen allvar, från massmedias sida, med att ”ta diskussion” för att visa hur fel de främlingsfientliga krafterna har så bör man plocka fram folk som kan området för att bemöta alla lögner från det hållet. Invandrarfientliga grupper har fått sprida sin felaktiga propaganda ända sedan 1990, och utan att massmedia eller politiker gjort några allvarliga försök att påvisa att det är just lögner de sprider.

Fortsätter man ”ta diskussion” som man just börjat kommer man den här gången att hjälpa sverige demokraterna in i riksdagen, precis som man hjälpte in ny demokrati i början av 90-talet, fast man kanske bara vill hjälpa folkpartiet liberalerna. Å andra sidan kommer förstås ett rasistiskt parti att stödja alliansen, precis som ny demokrati gjorde, så.. ja vad ska man tro?

Länk:
[1] Uppehållstillstånd i Sverige 2005