I mitt förra inlägg menade jag att Sveriges och Europas militära situationen kanske inte alls är så trygg som många tycks tro varför det är fel tid att avskaffa den allmänna värnplikten. Dessutom finns det många obehagliga aspekter på att ha legoarméer istället.

Lasse Strömberg tog fram en av dessa i en kommentar, att det är betydligt lättare att göra en militärkupp i ett land som har yrkesarmé/legoknektar alltså. Det är mycket svårare att få en värnpliktsarmé att störta en demokratiskt vald regering.

En annan aspekt värd att beaktas är den som berörs i den här videon:

Rep. Alan Grayson on Kent State: ”They Can’t Kill Us All” (Uppladdad den 5 maj 2010)

Det är svårare att bedriva långvariga och orättfärdiga krig med en värnpliktsarmé, krig vars enda syfte är att berika de rika eliterna. Värnpliktssoldater är sällan intresserade av att riskera livet för sådana syften vilket USA:s styrande insåg efter Vietmankriget, varför man avskaffade värnpliktsarmén därefter och ersatte den med en legoarmé. Folk i allmänhet är beredda att försvara sina länder, men sällan intresserade av imperialistiska krig, som dem USA för just nu, och som Sverige ställer upp i idag, just med hjälp av frivilliga soldater.

Vilka ställer upp som frivilliga soldater i imperialistiska krig?

– jo, de som är våldsfixerade i största allmänhet

– de som inte förstår bättre

– de som är arbetslösa och inte hittar något annat sätt att försörja sig på (bra med hög arbetslöshet alltså, när man inrättar legoarméer).

Hur kommer de hem från sina militära uppdrag utomlands?

– Jo som psykiskt störda, mer eller mindre, och som sådana kommer de inte att få bättre hjälp och stöd i Sverige än andra som har psykiska problem, dvs mycket lite av den varan. I värsta fall kommer de att få resten av sina liv totalförstörda – av farliga lugnande medel och/eller av livslånga mardrömmar. De kommer dessutom inte att bli behandlade som hjältar, om de tror det.

– Som sårade, och med samma usla förutsättningar i Sverige som andra sjuka och skadade människor har, i ett land som i rasande takt monterar ner sin välfärd och i allt högre utsträckning betraktar sjuka och skadade människor som mindervärdiga människor.

– Som lik i svarta säckar och med utsikten att få en pampig begravning med kista svept i svenska flaggan.

Tänker de på detta innan de låter sig värvas som legoknektar och låter sig skickas till imperialistiska krig runtom i världen? Funderar de på vad det är de är beredda att offra resten av sina liv för?

Ja, så undrar man förstås om de fungerar på vad de är beredda att döda andra människor för.

/Kerstin

Länkar:
- The War is Making You Poor Act, Alan Greyson, Huffington Post
Mer om området på Motvallsbloggen:
- Nej tack till svenska legoknektar, Motvallsbloggen 30/10 2008
- En rent farsartad nyhetsförmedling i en galen värld, Motvallsbloggen  10/7 2008
- FRA-lagen en liten bit i ett övergripande mönster, Motvallsbloggen 24/6 2008
- Så degenererar Sverige i allt snabbare takt, Motvallsbloggen 10/2 2007