Slut på helgslöandet, så alltså – ett våghalsigt hopp direkt in i den heta och intensiva samhällsdebatten:

En fiffig centerpartist har, som väl alla informerade redan hört, kommit upp med förslaget att de som är överviktiga ska betala mer skatt, för de kostar ju samhället mer.

Strålande idé, tycker jag. Och slår man in på den vägen finns det ju massor av människor som kostar samhället. Vad ska vi säga om de anorektiska exempelvis, borde de inte betala mer skatt de också? För att inte tala om alla dem som behöver glasögon och dem som gillar sill. De som spelar fotboll och åker skidor i backar, ja de kostar också samhället en massa pengar pga av de skador de ådrar sig, så de borde också beskattas hårdare, liksom de som ägnar sig åt brottning. Borde inte också de som klär sig i grå raggsockor beskattas högre, för deras val av fotbeklädnad kan ju förarga någon som inte gillar grå raggsockor och som därmed blir psykiskt lidande. Så har vi dem som nyser på allmän plats, de är ju faktiskt livsfarliga och borde straffbeskattas mycket högt.

Ja det finns hur många straffskatteobjekt som helst om man börjar tänka i de banorna.

Och när nu EU tar över allt mer av lagstiftningen, den som inte USA bestämmer om för vår del alltså, så måste ju regering och riksdagsmän hitta något annat att verka beslutsamma och handlingskraftiga med och för att bevisa att de behövs. Även fler förbud kunde då passa in i bilden, exempelvis mot rosa toalettpapper, mot tandkräm med röda ränder, mot att promenera utan skyddshjälm, mot att åka buss när det snöar eller cykla utan att ha läst morgontidningen. Även här kan man tänka sig hur många möjligheter som helst och göra regering och riksdag ofantligt beslutsamma och nödvändiga. Och tänk så många nya kontrollinstanser man kunde inrätta också.

Men uppriktigt, vad är det för folk som verkar som politiker? Finns det inte ett tillräckligt antal normalbegåvade människor i landet för att fylla de politiska poster som vi har, eller vad handlar det om? Den allestädes närvarande kompetensskräcken?

/Kerstin