Den senaste tiden har elpriserna debatterats flitigt i radio, teve och tidningar. Man kan säga att de stora elbolagen Fortum, Eon och Vattenfall kommit i dålig dager. Ett av de hårdaste angreppen mot de stora elbolagen kom i en nyhetsdokumentär som sändes i SVT2 den 4 januari, ”Kärnkraftsfiaskot ”(1).Tyvärr finns programmet inte tillgängligt på nätet. Där räknade man ut hur mycket konsumenterna förlorade på grund av de prishöjningar som berodde på de avstängda kärnreaktorerna förra vintern. Och hur mycket elproducenterna tjänade. Vattenfall tjänade 900 miljoner extra på att ett antal kärnreaktorer inte kunde användas under den kallaste tiden på året. Detta program föranledde en motattack från elbolagens branschförening Svensk Energi, ”E.ON och Fortum förlorade på avstängd kärnkraft” (2).

Samma dag hade Dagens Nyheter en notis, ”2010 dyraste elåret” (3), och denna hänvisade Svensk Energi till när de gick till nästa motangrepp, ”Elskatten har ökat mer än elpriset” (4). Dessa inlägg i debatten gjordes via mediesajten Second Opinion, vars affärsidé är just att hjälpa företag som känner sig illa behandlade av media, med att ”få rättelse”. Jag kunde inte låta bli att använda deras utmärkta kommentarfunktion för att påpeka den skeva vinklingen i artiklarna. På den sistnämnda artikeln har det resulterat i en längre diskussion, som jag inte vill undanhålla läsarna av denna blogg. Följ bara länk 4! Jag tycker att den belyser de stora elbolagens metoder för att försvara sina övervinster på ett bra sätt. Vi kan se en provkarta på argument som egentligen är ganska ihåliga.

De argument som företrädaren för Svensk Energi anför i denna diskussion känner vi också igen från andra försvar av de s.k. ”avregleringarna” av t.ex. järnvägen, posten och apoteken. När man börjar undersöka argumentationen närmare så kommer man fram till att alltihop till slut kokar ner till ideologi. Nyliberal och marknadsfundamentalistisk ideologi.

För övrigt kan jag meddela att min artikel från augusti om elpriserna nu också finns tillgänglig via Clartés hemsida. Se Clarté nummer 3/2010, Infrastruktur i privata banor, ”Elbolagen stryper strömmen i vintermörker”(5) . Tidigare har den ju lagts ut här på bloggen, med kommentarer till varje del, under rubriken ”Varför har elpriserna blivit så höga” (6), (7), (8), (9).

Dan Gmark

Länkar:
1) Rekorddyr el även i vinter (om Kärnkraftfiaskot), SVT 4/1 2011
2) E.ON. och Fortum förlorade på avstängd kärnkraft, Second Opinion
3) 2010 dyraste elåret, DN 4/1 2011
4) Elskatten har ökat mer än elpriset, Second Opinion
(5) Elbolagen stryper strömmen i vintermörker, Clarté
6) Varför har elpriserna blivit så höga? Del 1, Motvallsbloggen 25/11 2010
7) Varför har elpriserna blivit så höga? Del 2, Motvallsbloggen 29/11 2010
8.) Varför har elpriserna blivit så höga? Del 3, Motvallsbloggen 3/12 2o1o
9) Varför har elpriserna blivit så höga? Del 4, Motvallsbloggen 20/12 2010