När Bildt satt i regering förra gången var massmedia till en början fulla av beundran, vilket förundrade mig storligen. Hans kompetens och kunnighet hyllades i alla tonarter. Den kunde man inte förneka, förkunnade en nästan enig journalistkår – ända tills den kom på att han fablade en hel del, slängde ur sig påståenden och siffror som han uppenbarligen grep direkt ur luften. Eftersom han lät så stöddig och säker när han fantiserade fram stöd för sina åsikter och sina ageranden, gick journalister i början på bluffen dock.

Men, en dag kom någon på att han hade slängt ur sig en siffra som var ett rent påhitt. Därefter började massmedia syna hans kort lite bättre. Då föll kompetensförklädnaden av honom och där stod han, den förvuxne överklasspojken som varit van vid att alla trodde honom bara han lät tillräckligt stöddig – och ingen trodde på honom längre. Plötsligt insåg jornalister att ”kejsaren var naken”. Ingen talade längre om den ”kunnige och kompetente Carl Bildt”.
Han är fortfarande naken, har inte vuxit till sig ett dugg, inte mognat en mm och fortsätter med samma fablande och gentemot andra människor föraktfulla attityd. Det går inte längre. Kommunikationer och möjligheterna att kontrollera hans påståenden är helt andra idag än för 15 år sedan.

Aftonbladets ledarskribent, OS, skräder inte orden idag. Efter att ha konstaterat att Danielsson ingalunda har fällts för lögnaktighet, som Bildt påstår (och det lite runtom i världen enligt känt moderatmönster: min anmärkning), skriver OS:

I den här affären, laddad av Bildts primitiva hämndbehov, finns däremot en given lögn. Den är utrikesministerns. Han säger att han ”aldrig löneplacerat någon på UD”. Aftonbladet visade på nyhetsplats i går dokument, som visar att Bildt faktiskt i enlighet med sitt chefskap undertecknat anställnings- och lönevillkor för flera högre tjänstemän, bland annat förre kabinettssekreteraren Hans Dahlgren.
Bildt, som vanligt föraktfull till arbetsrätten, avfärdar UD-fackets kritik.
…………………………………….
Fredrik Reinfeldts utnämningar av kultur- och handelsminister har blåst över som enklare parodier. Valet av Carl Bildt som utrikesminister är det stora, grova misstaget. Nonchalant och lätt föraktfull till statsministerns uppfattningar och hans kritik av svartjobb. Självöverskattande i sin roll som medlem i det konservativa jet setets debattcirkus. Ideologiskt länge kopplad till den Bush-administration som sprider död och kaos i Mellanöstern. Svassande till politiska skojare som Karl Rove och Dick Cheney.

OS pekar på somlig av den förödelse som Bildts högt beundrade idealregering, Bushs, åstadkommit. Tilläggas kan att denna regim inte alls klarade av att bistå de drabbade i New Orleans efter Katrina, och då handlade det ändå om en stad inom USA:s gränser, och att den fortfarande, flera år efter denna katastrof, inte lagt många strån i kors för att hjälpa de värst drabbade, de fattiga. Man kan även nämna att USA inte gjorde något för dem som drabbades av tsunamin. Så vill Bildt att vi ska tro att han är så väldigt engagerad för de svenska tsunamioffren och därför måste han straffa Danielsson hårt. Vilken förnuftig människa köper detta??

Dessutom handlar det inte om att ”utnämna” Danielsson till ambassadör eller inte. Danielsson är redan ambassadör. Men inte heller detta tycks Bildt begripa. Han lärde sig med andra ord inte ens elementa om statsapparaten, trots tre år som statminister i början av 90-talet och trots många år i riksdagen (fast på slutet befann han sig sällan i riksdagen förstås, utan nöjde sig med att enbart uppbära riksdagsarvodet).

DN skriver således, och i samband med att Danielsson till sist avgick:

Lars Danielsson har en ordinarie tjänst som ambassadör vid utrikesdepartementet. Det är dock ännu oklart när han återvänder till ett arbete och i så fall till vilket. Men det blir inte till statsrådsberedningen.

Sanningen är förstås att Bildt är livrädd för Danielsson, som är erkänt kunnig och kompetent – vad gäller internationella frågor och EU-politiken. Jag skulle också vara rädd för Danielsson om jag vore Carl Bildt.

Aftonbladet, ledare
DN, om att Danielssons ambassadörstjänst och kompetens
AB, Bildts inblandning i planeringen av Irakkriget, intressant i sammanhanget