Regeringen vill se ett enhetligt studiemedelssystem, utan ambitioner att utjämna skilda förutsättningar, skriver Aftonbladet angående att regeringen drar in stödet till Komvux.

Resultatet för den svenska vuxenutbildningen blir förödande. Omkring 20.000 utbildningsplatser kommer att försvinna, enligt Sveriges kommuner och landsting. Bara Malmö tvingas lägga ner 1.000 platser.
– Det avskaffade rekryteringsbidraget slår dessutom hårdast mot människor som står mycket långt ifrån arbetsmarknaden.
– Regeringen tar problemen med ro.
– Kommer jobben så minskar antalet som vill studera på Komvux, förklarade Björklund trosvisst häromdagen.
– I den kalkylen har frågor om livslångt lärande, nya livsval eller personlig utveckling ingen plats.
– Vuxenutbildningen ska skäras ner av samma skäl som a-kassan ska försämras: för att garantera utbudet av arbetskraft. Det är nämligen vad de vuxenstuderande reduceras till i regeringens politik.

Nerdragningarna på Komvux handlar alltså om att ”garantera utbudet av arbetskraft”, som är nyliberalska för ”att hålla hög arbetslöshet” – för att kunna pressa lönerna (sedan gick ju inte regeringen till val på löftet att öka arbetslösheten förstås, vilket är vad den anstränger sig för att göra just nu, tydligen i enlighet med en speciell borgerlig logik som säger att ju högre arbetslöshet – desto lägre arbetslöshet).

Neddragningen på Komvux är emellertid också en del i annan plan, en politik som handlar om att det är onödigt att lägga skattepengar på utbildning av svenskar när man kan låta indiska, asiatiska eller afrikanska skattebetalare betala utbildningen av arbetskraften och sedan importera den redan ”förädlade arbetskraften” till Sverige.

Regeringen har just idag tillkännagivit den andra delen av denna plan, att företagen ska kunna använda sig av och importera arbetskraft även från icke-EU-länder, och facken ska inte få något inflytande över denna arbetskraftsimport.

Detta är dessutom ett viktigt steg för att sätta ökad press även på välutbildade svenskar, den någotsånär välmående medelklassen, lärare, tekniker, programmerare, journalister, tandläkare, läkare etc.

En allt större del av den välutbildade medelklassen i Sverige kommer därmed att få smaka samma medicin som välutbildad amerikansk medelklass fått smaka de senaste tio åren, den som Barbara Ehrenreich beskriver i sin bok ”Körd” (2006), att i allt högre grad bli av med sina arbeten och inte lyckas få nya jobb.

Men regeringen hur ju sagt att den inte vill se människor ligga och svälta ihjäl på gatorna så medelklassen kan ju ändå känna sig helt trygg. När den som avskedats, inte fått nytt arbeta och levt upp sin a-kasseperiod och därefter sålt av och levt upp allt den äger, så får han/hon i alla fall socialbidrag till slut. Vad ligger detta på? 2.500 kr/månad + hyra, eller något i den stilen.

Länkar:
Aftonbladet, ledare, om indragningar på Komvux
Ekot, om att tillåta utomeuropeisk arbetskraftsinvandring