Nu säger Carl Bildt att vi inte kan räkna med att staten alltid ska ta hand oss en om vi råkar ut för något utomlands. Somliga, framför allt unga människor, menar han, tycks kräva alldeles för stort sådant ansvar. (Vem kan ha bibringat dem den uppfattningen tro?) I GP läser man:

Utrikesminister Carl Bildt efterlyser klarare regler för svenskar som hamnar i katastrofsituationer utomlands.
Nästa år kan en ny lag slå fast vilken hjälp man kan förvänta sig av staten.
”Det är uppenbart att vi behöver klarare regler. Och vår avsikt är därför att tillsätta en utredning för att gå igenom hela frågan och se vad som kan behöva göras”, skriver Bildt via e-post till TT.

Med tanke på den enorma indignation de borgerliga har uttryckt över att den socialdemokratiska regeringesn slöa agerande vid tsunamin och hur mycket krut man bränt av på att anklaga Danielsson för att denne inte var på plats och tillgänglig på sekunden, så förefaller detta vara en kovändning av sällan skådat slag. Inte mindre förvånad blir man när man läser fortsättningen:

– Det finns en oklarhet om hur det här ska gå till. Vi har sett exempelvis vid Libanonevakueringen att vi tvingas improvisera en del och det vore bra åtminstone om det fanns ett ramverk för hur de här frågorna ska lösas, säger han till TT

Jaha ja, i Thailand var det i huvudsak den Stockholmska medel- och överklassen som drabbades. Då var ingen kostnad för hög, då kunde man inte ställa nog höga krav på svenska statens ansvar. I Libanon var det framför allt svenskar med rötterna i Mellersta Östern som drabbades, dem som man brukar kalla för invandrare (eller har fulare epitet på). Då blev det för dyrt att bistå drabbade.

Dessutom var det en socialdemokratisk regering under tsunamin, som de borgerliga kunde skälla ohejdat på för deras hantering av katastrofen och för att inte ha agerat tillräckligt effektivt. Nu har vi en moderat regering och då gäller det förstås att förebygga att denna utsätts för samma förföljelse som man själv utsatte socialdemokraterna för, vid eventuella framtida katastrofer med svenskar inblandade .
Snyggt!

PS: Så har Carl Bildt ljugit också. Det var inte riktigt sant det där han sade om sina optioner tydligen. Tänka sig, han som är så ivrig att fördöma andras eventuella ljugande, eller dåliga minne.

Länk:
Om Bilds förslag om nya regler, GP