Andreas Gustafsson, som jag normalt tycker är en mycket bra journalist, går i senaste Dagens ETC till attack mot scientologerna och deras varningar för antidepressiva och andra lugnade preparat (tyvärr finns kommentaren inte på nätet just nu) och här är jag kritisk. Han gör rätt i att varna för scientologerna, som är ett vinstdrivande företag av det ruskigare slaget och knappast en religion eller en seriöst fungerande organisation (kyrka började man kalla sig för att komma undan med skatt en gång i tiden om jag inte misstar mig). Att de skumma scientologerna arbetar mot psykiatriska medikamenter har varit en vanlig anklagelse mot dem som bekämpat oansvarig förskrivning av benso och SSRI. Man ska dock veta att det finns människor som mår mycket illa och skadas allvarligt av antidepressiva (SSRI) och bensodiazepiner och att de som råkar illa ut knappast har några andra ställen att vända sig till för att få hjälp att komma ur sitt drogberoende.

Det är ingen slump att så många filmskådespelare i USA blivit medlemmar i scientologkyrkan. Det har de blivit för att de har sett vad sådana här preparat kan ställa till med, inte sällan för att de själva drabbats och då har de inte haft någon annan organisation att vända sig till för att få hjälp att komma ur ett drogberoende som de far illa av. Skådespelare ordineras ofta uppåtchack eller lugnade preparat och antidepressiva för att orka med de hårda villkor som de arbetar under vid filminspelningar. Ett stort antal skådespelare har genom åren fått sina liv totalförstörda genom att de, på läkares ordinationer, börjat droga sig för att klara påfrestningarna.

De skådespelare som gått med i scientologerna, som John Travolta och Tom Cruise exempelvis, och som Andreas Gustafsson angriper i sin kommentar i ETC, har pengar. De har råd att gå med i scientologkyrkan och få hjälp där och att scientologerna eventuellt lurar av dem en massa pengar är förstås dystert för dem men något som de kan kosta på sig för något som kanske trots allt hjälper dem till bättre liv. Det är värre för alla andra som luras in scientologkyrkan och blir mer eller mindre ekonomiska slavar där. Det är av det här skälet som det är så viktigt att de som drabbas av de här drogerna erkänns och att de får hjälp av andra, mer seriösa organisationer.
Egentligen borde läkarvetenskapen hjälpa dem med det här. Det gör den inte och detta är ett av skälen till att det var förskräckligt att vår borgerliga regering nyligen drog in alla medel till Kilen, en av de få seriösa hjälporganisationerna för dem som far illa av de här preparaten och som behöver hjälp och stöd för att komma ifrån dem. Genom att förfara på det här sättet, och genom att den traditionella medicinen inte erkänner att en del människor far illa på de här medlen, breddar man bara marknaden för scientologerna och serverar dem ännu fler offer att förslava, suga pengar och arbete ur. Det snällaste man kan säga om att dra in medlen till Kilen är att åtgärden grundar sig i en skriande okunnighet. Det mindre snälla man kan säga, och som kanske är den verkliga orsaken till regeringens agerande, är att det hela var en åtgärd beställd av det medicinindustriella komplexet.

Det är nu en gång så att det går att tjäna pengar på nästan allting. Scientologerna kom tidigt på att de kunde tjäna pengar på dem som drabbades av medicinberoende. De kan inte tjäna dessa pengar för att alla mår så himla bra på de här medlen. De kan tjäna pengar på folk för att ett antal människor, ganska många dessutom, mår så fruktansvärt dåligt av att äta dem, och för att många också får stora svårigheter när de vill försöka sluta äta dem. Man ska också komma ihåg att scientologerna även kämpade mot bensodiazepinerna, som när de kom för omkring 50 år sedan påstods vara helt ofarliga, medel som numer är narkotikaklassade och som förstört och fortfar att förstöra många människors liv.
För bara några dagar sedan fick Ove Carlsson rätt i en skiljedom, där det erkändes att han lidit under åtminstone tre år, av de abstinensbesvär han drabbades av när han slutade äta benso.

Det är dessutom numer erkänt att många som begår brott tar Rohypnol (ett bensoliknande preparat, sömnmedel). Så här skrev Aftonbladet om saken för drygt fem år sedan:

”Med en starköl förvandlar det ungdomar till mördarmaskiner”
Justitieminister Thomas Bodström vill totalförbjuda sömnmedlet Rohypnol.
  – Med en starköl förvandlar det ungdomar till mördarmaskiner, säger han.
  Många som jobbar inom rättsväsendet håller med honom.
………..
– Alla poliser och vi andra som arbetar inom rättsväsendet vet att Rohypnol förvandlar de här småkillarna till mördarmaskiner i kombination med alkohol, och det är det som sker i Stockholm i dag, säger han

Argumenten för benso och/eller antidepressiva och mot dem som försöker hjälpa dem som skadas av de här medlen, ska handla om vad de här preparaten faktiskt åstadkommer, hur människor faktiskt reagerar på dem. Det är väl känt att människor reagerar olika på samma preparat och att de här preparaten kan slå alldeles fel när de intas tillsammans med alkohol eller andra preparat. Dessa nerdrogande preparat ska inte försvaras eller hävdas vara ofarliga och välsignelsebringande för alla, med hänvisning till att en snuskig, vinstdrivande organisation säger att de är dåliga. Även snuskiga organisationer har rätt i sak ibland, eller delvis rätt i sak. Scientologerna har delvis rätt i det här fallet. Argumentet att man ska tro på de här drogerna bara för att scientologerna varnar för dem, bygger inte på fakta eller vetenskapliga undersökningar, det bygger endast på ”guilt by association”: ”Scientologerna är skumma typer som lurar pengar av folk och förslavar dem, de säger att lugnande medel och antidepressiva är dåliga – alltså är dessa droger bra”.

Dessutom, och jag har skrivit återkommande om detta, så är det mycket underligt att alltfler sjukpensioneras på grund av depression idag, om nu de här preparaten är så fantastiska – för alla och utan undantag. Det är lika underligt att alltfler behandlas med elchocker idag, om nu de antidepressiva medlen är så fantastiska.

Jag har de senaste fem åren bekämpat oansvarig förskrivning av lugnande medel och antidepressiva. Jag förnekar inte att somliga kan bli hjälpta av de här preparaten, jag hävdar bara att somliga inte blir hjälpta utan att de tvärtom blir sjuka av dem, och jag hävdar att förskrivningen av sådana här medel sker skandalöst oansvarigt och utan den uppföljning och kontroll som borde vara självklar för varje seriös och vetenskapligt agerande läkare. Jag hävdar vidare att läkare i alldeles för många fall vägrar erkänna patienternas besvär som orsakade av de preparat de skrivit ut, trots att det finns många vittnesmål om hur illa en del far av att äta benso och/eller SSRI, och när de försöker sluta äta dem.

Och slutligen och för säkerhets skull – jag försvarar definitivt inte scientologerna, utan jag anklagar alla dem som genom sin nonchalans, sin envisa tro på de här preparatens välsignelse för alla, driver in hjälpsökande människor i scientologkyrkan. Det gör man när man vägrar se preparatens verkliga verkningar på somliga människor och när man drar in allt stöd till de seriösa alternativen för dem som vill ha hjälp att komma ur sitt beroende – som Kilen exempelvis.

Länkar:
SSRI – inte så förträffliga som man påstått, Motvallsbloggen 26/6 2007
Läkemedelsdomen som i alla fall är en pytteliten seger,Motvallsbloggen 20/6 2007
Staten drar in bidragen till Kilen – en tragedi, Motvallsbloggen 28/12 2006
Dramatisk ökning av elchocksbehandlingar i Sverige, Motvalslbloggen 21/8 2006
Läkemedelsindustrin mutar läkare – det har jag misstänkt länge, Motvallsbloggen 10/6 2006
Läkare/forskare köpta av läkemedelsindustrin, Motvallsbloggen 20/4 2006
Alltfler unga sjukpensioneras pga depression, Motvallsbloggen 25/2 2006