Toppnyhet på Sveriges Radios nyhetssändningar på förmiddagen var att Sjunde APfonden har förlorat 20 procent av sina tillgångar på grund av börsraset de senaste månaderna. P1 Morgon har gjort ett reportage och intervjuat några personer som vet en del och ett par politiker som inte vet så mycket. Från middagen försvann nyheten ur nyhetssändningarna. Det kan tyckas märkligt eftersom ”Sjunde Apans” förluster berör 2,8 miljoner svenskar som har sina premiepensionspengar placerade där via den s.k. soffliggarfonden AP7 Såfa. I den hamnar premiepensionen för alla som inte själva valt premiepensionsfond. AP7 Såfa består i sin tur av två fonder, dels en aktiefond med hög risk, dels en räntefond med låg risk. Den som är 55 eller yngre får automatiskt pengarna placerade i aktiefonden, efter den åldern trappas aktieandelen ner. Men vid 70 års ålder har man fortfarande hälften av premiepensionspengarna placerade i aktier.

Via länkarna till Sveriges radio nedan kan man lyssna till intervjuerna och en diskussion mellan politiker (1) (2). Ett argument som vi känner igen är att ”pensioner är en placering på lång sikt”. Men för den som är 55 idag handlar det om cirka 10 år innan man vill börja ta ut pensionen, och 10 år måste betraktas som för kort tid för aktiemarknaden att återhämta sig från en nedgång. Stockholmsbörsen hade inte återhämtat sig från IT-kraschen år 2000 ens när den stod som högst i början på 2011. Och nu går det som bekant neråt. (3)

Sveriges Radio påpekar att det är politiska beslut som ligger bakom att sjunde APfonden nu ska ta större risker med premiepensionspengarna. Man förleds att tro att det är riksdagen som beslutat detta. Så är det emellertid inte. Riksdagsmännen trodde att de bara bestämde att den nya ”soffliggarfonden” skulle konstrueras så att risken blev mindre med stigande ålder.(4) Men i den s.k. Pensionsgruppen hade man redan bestämt vad riksdagen skulle besluta. Och utformningen med ”hävstång” eller ”uppväxling”, d.v.s. extrem aktiespekulation, överläts åt tjänstemännen på fonden att besluta.

Just nu ser det ut som om Europa och USA är på väg in i en djup lågkonjunktur, kanske en fullskalig depression. Om detta inträffar kan en hävstångsfond som AP7 Aktiefond förlora allt sitt kapital. Det skulle betyda att 2 miljoner svenskar förlorar hela sin premiepension. Låt oss hoppas att det inte går så illa.

/Dan Gmark

Länkar och bilagor:
(1) Sveriges Radio: Sjunde AP-fonden har tappat 20 miljarder
(2) Sveriges Radio: Förluster och höga risker i Sjunde AP-fonden
(3) Om premiepensionsfonderna – dimridåer i Studio Ett, Motvallsbloggen 9/8 2011
(4) Proposition till riksdagen om ändringar i premiepensionssystemet

Så här presenteras fonden av Pensionsmyndigheten:

AP7 Såfa – en åldersanpassad fondportfölj
Risken i AP7 Såfa är hög under relativt lång tid. Till och med det år då du fyller 55 år är hela innehavet placerat i aktier. Vid 56 års ålder börjar du få en allt större del tryggare räntor i portföljen. Detta sker automatiskt och du behöver inte göra något själv.
Syftet är att du ska ha möjlighet till bra värdeutveckling när du är yngre och sedan ett tryggare sparande ju närmare pensionen du kommer. ( pensionsmyndigheten.se )

Ingenstans i presentationen står det något om att fonden placerar i aktier via ”hävstång”. En utförlig redogörelse för vad detta innebär kan du hitta på ekonomisajten Morningstar 6 maj 2010

Realtid.se skrev i december 2009 om spelet före riksdagsbeslutet:

Nu i december beslutade de borgerliga partierna och socialdemokraterna i den så kallade pensionsgruppen tillsammans om det nya systemet.
Generationsfonderna ”ska helt enkelt göra det tryggare för spararna”, förklarade Kurt Kvarnström (S) från talarstolen.

De stora tidningarna och TV om AP7:
- Sjunde AP-fonden förlorade 20 miljarder, DN 30/9 2011
- Miljardras för Sjunde AP-fonden, SvD 30/9 2011
- Miljardras för Sjunde AP-fonden, GP 30/9 2011
- Miljardras för Sjunde AP-fonden, Svt Rapport 30/9 2011