Läser så på SVT Nyheter, att Jan Björklund inte har minsta lust att diskutera sin skolpolitik med Mona Sahlin – tänk, det hade man nästan anat. Det borde även Mona Sahlin har förstått innan hon bestämde sig för att anpassa sig till honom och hans politik (om än med några små ändringsförslag) och innan hon föreslog lite ryggklianden över den politiska blockbarriären.

Jan Björklund ser annars positivt på att socialdemokraterna öppnar för tidigare betyg och fler nationella prov.
-Fast när Mona Sahlin villkorar en betygsuppgörelse med regeringen mot att vi skulle dra tillbaka förslagen om skriftliga omdömen i låg- och mellanstadiet, blir en sådan uppgörelse inte möjlig i praktiken, säger han till TT.

Hundar och människor
Jag är normalt kraftigt antibiologistisk, men det finns lägen där jag, trots min generella olust inför att jämföra djur och människor, anser att sådana jämförelser faktiskt är befogade.

Det är nämligen så att man kan dressera hundar genom hugg och slag eller man kan välja att dressera och träna dem med positiva metoder.

De hårda metoderna har nackdelen att de knäcker de vekare hundarna, som inte är träningsbara alls med sådana metoder. De bryter ihop, inte sällan så att de till slut går till attack på sina tränare/ägare eftersom de känner sig hotade till livet till slut, ibland blir de rabiat aggressiva mot alla andra, hundar såväl som människor. Går det alltför illa avlivar man hundarna i slutänden. Alltså får man, när man använder de hårda metoderna, gallra bort alla hundar vars psyken gör att de inte klarar av att lära sig något med dessa metoder och inrikta sig på att bara träna och använda de hundar som klarar av att arbeta under stark psykisk press. Dessa kan man å andra sidan dressera till total och blind lydnad.

De snälla och positiva metoderna har fördelen att nästan alla hundar klarar av dem och lär sig vad de tränas att lära sig, varvid ”spillet” i hundmaterialet blir avsevärt mycket mindre, många fler hundar kan läras upp till att göra nyttiga insatser och till att fungera väl i vårt moderna samhälle och de som trots de positiva metoderna inte lyckas lära sig något blir i alla fall inte aggressiva på grund av den träning de har utsatts för.

hundträning

Jag vill hävda att det i grunden är samma sak med människor. Med alltför kravfyllda metoder, de där som Björklund efterlyser och vill införa, knäcker man mängder av barn redan när de är små, med positiva och mjuka metoder bygger man upp barnen och gör det möjligt för alla barn att förkovra sig. Fast detta är måhända inte alls alliansens målsättning, eller de nya socialdemokraternas.

Det tar bara fem år att skapa en värstinggeneration – det har vi redan sett på vissa områden, och just för att man begärt för mycket av barnen och med fel metoder.

Och igen:
Vi vinner inte valet 2010 på den politik vi förlorade förra valet, menade Sahlin. Tänk, jag tror inte att de vinner nästa val på att föra samma politik som alliansen gör. Det måste fattas något hos den socialdemokratiska ledningen. Som sagt, den borde sitta passiv och låta alliansen fixa valet åt sig nästa gång. Den saken klarar alliansen troligen bättre än Mona Sahlin. Försöker hon anpassa sig ännu mer till alliansen är risken stor att hon istället värvar många nya väljare åt sd.

Länkar:
Utbildningsministern avvisar s-inviten, SVT Nyheter
S förtroenderåd bakom tidigare betyg, SvD
Vänsterns skolpolitik misslyckad och förlegad”, L Ohly, DN
Sahlin fick klartecken, DN

För övrigt rekommenderar jag Mona Sahlin och alla partiledarna i alliansen, samt finansministern, att läsa The Economic Consequences of Mr. Bush, av JOSEPH E. STIGLITZ i Vanity Fair.
(Tack Pierre Gilly för länken)