När den socialdemokratiska regeringen höjde pensionsåldern från 65 till 67 år, dvs. ombesörjde så att man måste arbeta till 67 års ålder för att få full pension, så presenterades detta som en ”valfrihetsåtgärd”. Du får nu, sade man, arbeta ett par år till om du önskar det, bara att välja om man ville ha pension vid 65 eller vid 67 alltså. Man sade mycket mindre om det faktum att ”om du pensionerar dig vid 65 så får du lägre pension under resten av ditt liv”, att man i praktiken höjde pensionsåldern alltså.

Via bloggen Ett Hjärta Rött, får jag tips om vad som förefaller var alliansens upprepning av samma trick (den är nog trots allt den nya arbetarregeringen). Nu ska man, säger Schlingeman, få arbeta tills man blir 70. Nejdå, ingen höjning av pensionsåldern är planerad men:

Avgörande, förklarar han, är att få fler äldre att arbeta efter sin 65-årsdag. Utvecklingen är den motsatta: svenskarna går i pension allt tidigare. En generell höjning av pensionsåldern är inte aktuell, har statsministern klargjort. Däremot har regeringen vidtagit en rad åtgärder som gör det mer lönsamt att jobba längre (min kursivering), påminner Per Schlingmann. Till exempel slopades den särskilda löneskatten för personer över 70 år vid årsskiftet.

Nu måste jag erkänna att jag inte vet vad ”den speciella löneskatten” är för något. Är det arbetsgivaravgiften som avses, har arbetsgivare betalat högre sådan för pensionärer eller har pensionärer, dvs folk över 65 eller 67 (vad man nu vill definiera som vår verkliga pensionsålder idag) som arbetar, betalat mer i skatt än alla andra?? Berätta den som vet bättre än jag.

Hur som helst, så kan vi nog vara tämligen säkra på att den där valfriheten som Schlingeman presenterar oss, som ”inte innebär en generell höjning av pensionsåldern”, kommer att resultera i samma sak som när socialdemokraterna införde frivillighet inom det här området. ”Arbeta tills du blir 67 om du vill ha full pension”, gällde för den regeringen, fast den talade tyst om den saken. ”Arbeta tills du blir 70 om du vill ha full pension” kommer med stor sannolikhet att gälla för den här. Att man kallar det som faktiskt är en höjd pensionsålder något annat gör nu inte saken bättre, även om det, den här som förra gången, resulterar i att en massa människor inte förstår vad det är man faktiskt gör.

Som vanligt är det de som farit mest illa som ska betala för att livet (eller samhället) farit hårt fram med dem, de där som arbetat i så hårda jobb att de är totalt utslitna redan vid 50 eller 55, i bästa fall först vid 60. De ska snart inte ens kunna få full pension vid 67, om jag gissar rätt. De ska stå ut min sina smärtor och besvär och slita vidare till 70 för att få erfara ynnesten att ”få” full pension. De där som har betydligt trevligare och inte lika slitsamma jobb, eller som av en generös natur, alltså av ren slump, råkat få goda gener, de ska belönas ännu mer än som redan är fallet, genom att de får högre pension om de arbetar högre upp i åldrarna.

Men det här ska förstås inte gälla dem som suttit i riksdagen eller de andra som kunnat sleva åt sig ur de stora köttgrytorna under nästan hela livet. För dem gäller helt andra villkor – som bekant.

Länk:
Schlingeman i SvD

PS: Och nu blinkar ljuset igen, så vi är väl utan el inom någon timme gissar jag. Det blåser ju upp till storm igen.