För att ett demokratiskt system ska kunna fungera krävs, som jag skrivit tidigare, hederliga politiker som vill verka för att demokratin ska just fungera och som följer lagar och konstitutioner och dessas intentioner. Det krävs fria media med hederliga journalister som försöker att informera sina läsare, och medborgarna i denna demokrati, om vad som sker i landet och i världen. Utan sådana jornalister och media som tillåter sådan information kan ingen demokrati fungera. Dessutom krävs upprätthållande av ett rättssystem som inte tillåter makten, regering eller andra, att döda medborgare, eller fängsla dem utan föregående rättegång. Dessa krav är minikrav.

Så lyssna till vad journalisten Jeremy Scahill, en av de idag alltför sällsynta hederliga sådana, berättade om användandet av droner för att mörda människor på olika platser i världen, på ett möte för fredsaktivister och journalister och advokater som arbetar för de mänskliga rättigheterna i Washington DC under senaste veckoslutet. USA använder droner, pilotlösa spanings- och bombplan, för vad de kallar precisionsmördandet i Pakistan, i Somalia, i Yemen och man använde dem också i Libyen. Dessa droner används också för spionage och tydligen används de även för att spionera på amerikaner i USA.(1)

Lägg märke till när han berättar att ingen senator och endast sex personer i kongressen ansåg att presidenten inte skulle ha rätten att döda amerikanska medborgare utan föregående rättsprocess. Sen kan man fundera på vad för slags lagstiftning detta är och vilka länder som har sådan lagstiftning, eller tillämpar eller har tillämpat sådant förfarande – förutom USA.

(Det kan vara lite svårt att förstå vad Scahill säger i sin inledning i del 1, om man inte är mycket bra på engelska, men inledningen är kort och det blir lättare att hänga med i texten bara någon halvminut in i videon) (2)

Jeremy Scahill at the Drone Summit – Pt. 1 (28/4 2012)

Jeremy Scahill at the Drone Summit – Pt. 2 (28/4 2012)

 

Jeremy Scahill at the Drone Summit – Pt. 3 (28/4 2012)

 

Jeremy Scahill at the Drone Summit – Pt. 4 (28/4 2012)

Själv har jag svårt att betrakta USA som en demokrati idag och dessutom anser jag att Sverige numer är en lydstat till USA (dvs till USA:s finansiella elit), precis som hela EU och de flesta av världens övriga länder med endast några få undantag. Lydstater är vi, och alla de andra, av den enkla anledningen att USA hotar, direkt eller indirekt, alla som inte följer USA:s diktat.

Tillägg kl 12.35:
Läser just på Nyhetsbanken att hemsidan ”highcrimes.org” har stängts ner av den amerikanske serverägaren. Det var sidan för dem som försöker stämma svenska regeringen för att Sverige deltog i det rättsvidriga kriget mot Libyen. Den yttrandefrihet som är ett av kraven för en fungerade demokrati bestämmer USA nu att vi inte ska ha i Sverige. Läs även StAns kommentarer om saken.

/Kerstin

Länkar:
1) Is there a drone in your neighbourhood? Rise of spy planes exposed after FAA is forced to reveal 63 launch sites across U.S.Unmanned spy planes are being launched from locations in 20 states and owners include the military and universities,Julian Gavaghan, Mail Online 24/4 2012
2) US Has Become ’Nation of Assassins: Jeremy Scahill, By Common Dreams staff, Counter Currents 1/5 2012
- Drone-by-Drone. Sowing the Seeds of Hate in Pakistan, Atif K. Butt, counterpunch.org 3/5 2012
- A Dangerously Slippery Slope. Drones and the Dream of Remote Control in the Borderlands, Joseph Nevins, counterpunch.org 3/5 2012 (Citat: Benjamin quotes Daniel Reisner, a former head of the Israel’s military’s legal department, who asserts that, under international law, something forbidden can effectively become legal when enough countries do it. “If you do something for long enough, the world will accept it,” he declares. “We [the Israeli state] invented the targeted assassination thesis and we had to push it. . . . [Today] it is in the bounds of the center of legitimacy.” Vi som är äldre minns just detta och hur chockerande det var. Vi som är äldre vet också hur det gick till i Tyskland – bit för bit. De flesta vet dock inte att det gick som det gick för att Hitler ”måste skydda det tyska folket mot fientliga främmande makter” och hur det tyska folket därför accepterade de mått och steg han vidtog för det syftet. Naiviteten hos de flesta idag är skrämmande och olycksbådande.
- USA-planer på läger för oliktänkande, Nyhetsbanken 7/5 2012 USA närmar sig fascismen med stormsteg idag.)
- Documents Show How White House and Democrats Worked to Protect the Banks Against Protests. Did the White House Direct the Police Crackdown on Occupy? Dave Lindorff, counterpunch.org 14/12 2012

-