Rädda planeten ett av få nya teman i faktaboksutgivningen

[080221] En genomgång som Unga Alba gjort av dagens utgivning visar att den i hög grad ser likadan ut som den gjort de senaste tio, femton åren.

En helt ovetenskaplig skanning av utgivningen av faktaböcker för barn och unga just nu visar att mycket är sig likt. Förlagen håller sig i hög grad med samma utbud. Inte samma böcker, men samma ämnen, samma utförande och samma trender, även om det i huvudsak är de största förlagen, såsom Bonnier Carlsen och Rabén & Sjögren, som ger ut översatta faktaböcker från i huvudsak den engelsk- och fransktalande språksfären.
Ofta är det serier om olika ämnen, med ett fint bildmaterial, men ofta mindre spännande text. Ämnena kan vara historia, dinosaurier, naturvetenskap.
Översatta från engelskan är också pop up- och vik ut-böcker. De vänder sig ofta till mindre barn och tar upp ämnen som kroppen eller hur det går till på flygplatsen.
Svenska produktioner är ofta uppbyggda kring en figur som blivit känd och älskad av sina läsare. Ett sådant exempel är Halvan-böckerna, som ges ut av Rabén & Sjögren. Halvan har kört brandbil, polisbil, flygplan och alla möjliga andra spännande fordon i över tio år vid det här laget. Alltid tillsammans med en tjej i rollen som kollega, i ett förmodligen ganska misslyckat men lovvärt försök att vända sig även till flickor. Ännu ett exempel är böckerna om Mulle Meck från Berghs förlag och Natur och kultur, som också kom i början av nittiotalet. Både Mulle Meck och Halvan-böckerna bakar in fakta i en litterär historia.
Vad finns det mer? Böcker knutna böcker till teveserier, såsom Hjärnkontoret och Myror i Brallan. Dinosaurieböcker, böcker om riddare, pirater, djur och geografi. Naturvetenskap, böcker om rymden, kroppen och hästböcker av olika slag är närmast klassiska ämnen för faktaböcker för unga, liksom olika slags uppslagsböcker och lexikon.

Nya teman i faktaboken
En del böcker tar upp känslor och andra lite svårare ämnen. Alfabeta har gett ut norrmannen Eirik Newths Varför dör man, som skriver om döden ur både ett naturvetenskapligt, filosofiskt och religiöst perspektiv. Rabén & Sjögren har gett ut serien Så känns sorg, Så känns ilska, Så känns kärlek av Mattias Danielsson och Caroline Ginner, med bilder av Eva Lindström. Newths och Ginner/Danielssons böcker framstår åtminstone för mig som en utveckling av faktaboken.
För äldre finns det böcker som försöker ge praktiska råd om livet som väntar när man inte längre bor hemma. Det kan handla om matlagning och ekonomi, men också om idrottande. En genre som är helt ny är böcker som tar om klimatfrågan och böcker som tar upp naturvetenskap på ett nytt sätt. Att skriva om mer eller mindre nyttiga och knasiga naturvetenskapliga fakta känns definitivt som en ny genre, som tidigare mest bara funnits i tidningar. Ett exempel är Håkan Borgströms Varför är mjölken vit? Och andra vardagsmysterier (Alfabeta). Den här typen böcker står för ett annat sätta att väcka intresse för naturvetenskap än den vanliga faktaboken, som betar av ämne för ämne i en översatt serie om alltifrån väder till vulkaner och atomer. Lite lättare, inte så strukturerat och systematiskt, men kul.
Klimatböcker för barn stoltserar snart alla förlag med, som det verkar. Exempel är Rädda planeten! av Jacqui Wines, illustrationer Sarah Horne (Rabén & Sjögren) och Cykla, panta och rädda en isbjörn av Jörn Spolander (Alfabeta). Den sistnämna kommer ut i maj i år.

▪ Anne-Charlotte Horgby
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: