Foto: Sanna Sjöswärd (5)

View from the Window 1826-27. Världens förmodade första fotografi.

[121108] Foto Sanna SjöswärdFörstora bilden

Sanna Sjöswärd om bilden:
Ur projektet Eldsjälar

Jag var i en kris i mitt liv där jag kände mig urladdad och saknade inspiration till fotografi. Allt går väldigt fort runt omkring oss, det materialistiska är mer intressant och glömmer ibland berättelserna på vägen. Idén var att resa runt i hela Sverige och skildra människor som vill förändra i stort som smått.

Så jag använde min rolleiflex och reste runt i Sverige. 40 personer intervjuade jag och 30 är med i boken. Berättelserna handlar mycket om ”var har du varit, var är du idag och var är du på väg? Vilka motgångar har du stött på och hur vänder du det till ett konstruktivt sätt att leva?” Det blev starka berättelser och erfarenheter.

På bilden är det Oddvar Johnsen med varghunden Fräke. Oddvar lever i Knappåsen utanför Karlstad med tiotal vargar och hästar. Han lever ensam och tycker inte om fotografer och journalister. Jag hade svårt närma mig honom först. Efter fyra timmars intervju så ville han nästan inte att jag skulle gå utan stanna kvar. Fräke har varit med i filmen Varg med Peter Stormare. Han blir pappa i februari 2012 med vargen Eva. Eldsjälar är en bok och utställning och visas runt i Sverige under 2011-2012.

▪ Sanna Sjöswärd

Årets fotograf i Alba 2012
Sanna Sjöswärd
Nr 1: Alsike kloster
Nr 2: Eliahe, ur Roots
Nr 3: Rosa Taikon, ur Eldsjälar
Nr 4: Kvinnliga präster

Läs även:
Kort presentation av Sanna Sjöswärd i Alba.nu.

Årets fotograf
2011 Jens Assur
2010 Tuija Lindström
2009 Lars Tunbjörk
2008 Elisabeth Ohlson Wallin
2007 Anders Petersen

Kategorier
Dela den här artikeln: