Årets fotograf 2014: Åsa Sjöström

[140101] Åsa Sjöström har haft en hektisk höst med flera utlandsjobb, men äntligen i slutet av året landade hon hemma hos familjen. Möt Årets fotograf i Alba 2014.

– Ja, den här hösten har det blivit många resor. De sista två åren på Sydsvenskan innan dess blev det nästan inga resor alls. Under åtta år var jag anställd som fotograf på Sydsvenskans fotoavdelning, men i våras varslades hela bildredaktionen och hälften av fotograferna tvingades sluta. Jag var en av dem.

Åsa Sjöström gjorde en del uppmärksammade fotoreportage under sin tid på Sydsvenskan. Så pass uppmärksammad att när hon slutade i september så blev hon några veckor senare uppringd av Ikea Foundation som erbjöd henne att dokumentera deras verksamheter. Det började i flyktinglägret i Dollo Ado i Etiopien, nära gränsen till Somalia.

– Deras idé är bland annat att bygga enkla modulhus i flyktinglägren istället för tält som är det vanliga. Husen är mer isolerade, bekväma och långlivade än UNHCR:s tält och här i Dollo Ado prövades dessa boenden. När man erbjöd samma hustyp i flyktingläger i Libanon var regeringen först negativ till tanken på dessa hus för att de är alltför beständiga. Risken är att lägren blir permanenta. Men man fick testa 6 stycken hus. IKEA Foundation satsar även på solcellsbelysning i flyktinglägren.

Nyligen har Åsa Sjöström varit i Indien i ett annat projekt för Ikea Foundation tillsammans med. Nu med fokus på villkoren för bomullstillverkning. Ikea köper mycket av sin bomull från Indien.

Liksom många andra fotografer arbetar Åsa Sjöström gärna med olika fotoprojekt. Under sin tid på Sydsvenskan gjorde hon flera projekt för tidningen, ofta någon vecka långa. Många av dem efter hennes egna förslag. Sedan fem år tillbaka har hon åtminstone ett sådant projekt om året. I ett av projekten dokumenterade hon den svenska fikakulturen och i ett annat besökte hon en så kallad häxförläggning i Ghana, som är en tillflyktsort för kvinnor som anklagats för häxeri. Ofta självständiga och driftiga kvinnor.

Efter ett decennium på olika tidningar är det nu frilansverksamhet som gäller. Mycket kommer att ske inom ramen för det skandinaviska fotografkollektivet Moment agency.

– Jag fortsätter gärna ett tag till med uppdrag för Ikea Foundation, men även med egna projekt. I nuläget har jag inte börjat med något, men skulle gärna vilja fortsätta med häxprojektet i Kongo och om mödrar till missbrukare. Det senare ligger mig varmt om hjärtat för det finns i min egen släkt lite tillbaka i tiden.

Det gemensamma i Åsa Sjöströms egna projekt är att hon vill berätta om kvinnoöden. Ofta handlar det om starka kvinnor som blir förtryckta för att de har stolthet och starka åsikter, vilket kan uppfattas som ett hot mot maktordningen. Som för häxorna i Afrika. Mödrarna till missbrukare måste också vara starka i sin utsatta situation men drabbas ofta ekonomiskt hårt.

När det gäller relationen mellan bild och text i sina projekt föredrar hon att börja på egen hand. Först därefter kan det bli aktuellt att kontakta en skribent. Då är det viktigt att han eller hon kan skriva på ett sätt som överensstämmer med den egna bilden av texten.

Fotogalleri: Åsa Sjöström

▪ Christer Wigerfelt

Mer om Åsa Sjöström

15 januari släpps boken Sommarens skiraste ljus, om det dolda våldet mot kvinnor och barn. Lars Åberg har skrivit texterna och Åsa Sjöström har tagit bilderna.

Stockholmarna kan se några av hennes bilder i tunnelbanan vid Mariatorget. Utställningen öppnar i februari.

2006 vann hon första pris i World Press Photo med ett fotoprojekt om unga dansare på en balettskola i Moldavien.

I Alba.nu publicerar vi en ny bild varje kalendermånad under hela året.

Årets fotograf
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: