Don DeLillo – Noll K

[161101] Den ständige Nobelpriskandidaten Don DeLillos roman Noll K är både mystifierande och suggestiv. Handlingen utspelar sig på ett kryoniklaboratorium, alltså ett ställe där döda fryses ner för att kanske i framtiden kunna väckas till liv och då botas från de sjukdomar som släckte deras liv.

Men på detta ställe, kallat Konvergensen och ödsligt beläget i Centralasien, går man längre, här får de sjuka dödshjälp innan de fryses ner. Huvudpersonen i boken, en ung man vid namn Jeffrey, är på Konvergensen för att ta adjö av sin fars unga och dödssjuka hustru Artis. Han vandrar runt i anläggningen och möter egendomliga människor, som väntar på sin död. Snart inser man att det rör sig om en skildring av den mänskliga tillvarons grundvillkor, till vilka hör just att invänta och förhålla sig till döden. Illusionen att ett framtida liv är möjligt förekommer som ett vid sidan av dödsinsikten bleklagt hopp.

Titeln Noll K, den absoluta kosmiska nollpunkten där allt liv slocknat, kommer också att syfta på en känslomässig köld, som ligger som en grå dimma över anläggningen. Jag tycker inte att Noll K hör till DeLillos bästa böcker, men dess problematisering av grundläggande livsvillkor i en tid när teknologin kan åtminstone ges sken av att förhindra dödens slutgiltighet gör den ändå mycket idémässigt och filosofiskt intressant.

/Christian Swalander

Don DeLillo
Noll K
Övers: Rebecca Alsberg
Bonniers 2016

Kategorier
Skänk ett bidrag till Alba!
gilla.alba.3600px
Dela den här artikeln: