ALBA NR 3 - 21 APRIL 1999

 WWW.ALBA.NU

 
   
Konst skapar direktkontakt med vårt undermedvetna och rör upp sinnena utan att vi vet varför. Det kan vara Aronssons "likkista" på Stortorget i Örebro eller graffitti på husväggarna i det egna bostadsområdet. Ibland blir det handgripliga demonstrationer, som mot utställningen Ecce Homo i Norrköping nyligen. Följ med på några nedslag i konstens underbara värld.  
   
  SIRI REUTERSTRAND
KONTROVERSIELL IDAG - ETABLISSEMANG I MORGON?
Tiden och de för tillfället rådande värderingarna avgör vad som är kontroversiellt. Ibland kan det vara svårt att i efterhand förstå vad som var så upprörande. Alba gjorde ett nostalgiskt besök på Norrköpings konstmuseum.
   
  CHRISTER WIGERFELT
FOLKE EDWARDS OCH BILDSTORMARNA
Bildkonsten kan vara både skön och trolös. Plötsligt slår den till och rör upp våra ogarderade sinnen. Intervju med Folke Edwards, som har stått i stormvindarna ett flertal gånger.
   
  TUULA POLOJÄRVI
HUR KUNDE DU HENRIK!?
Vaddå Norén och Bergman? Finland vinner enkelt kampen om familjehelveten. Henrik Tikkanen och Christer Kihlmans bekännelseromaner upprörde många och debatterades livligt. De vinner nog även i grenen underligt bemötande av recensenter.
   
  SIRI REUTERSTRAND
ODÖDLIG KONST?
Är tiden mogen för ett berättande utan tidsaspekt? När vi träffade Åsa Harvard för ett år sedan berättade hon om publik som blev frustrerad över bristen på kontroll och vägledning i den typ av berättelser som vunnit ny mark med cd-romskivor och andra interaktiva konstverk. Nu verkar tidsandan komma ikapp dem.
   
  PATRICIA LORENZONI
KEJSAREN AV AMERIKA
1859 lät Joshua A Norton utropa sig till kejsare av Förenta Staterna. Hade det varit idag hade vi sett det hela som en gigantisk konstnärlig happening. Under sina 20 år som kejsare hann han trycka sina egna sedlar och förbjuda kongressen att sammanträda. Effektiv samhällskritik eller bara galenskap?
   
  SALAMANDER
Kvalificerat skvaller uppsnappat i farten
 
 
  MED SKRIBENTER FRÅN ANGEREDSGYMNASIETS MEDIEPROGRAM
   
  GUNILLA ANDERSSON
HELGAR ÄNDAMÅLET MEDLEN?
Får en konstnär ta sig friheter som andra inte kan. Bara för att han vill skapa debatt?
Morten Viskums installation "Hoppas att ni inte dog förgäves" fick många att reagera. Men var det bra?
   
  DANIEL STERNHEDE
SMINKET SKYMMER SIKTEN
Måla en tavla istället! Alla ni som målar ansiktet fullt med svarta streck - vad är det ni vill gömma? Att försöka vara som Marilyn Manson är väl ingen vettig samhällskritik?
   
   
  SORIN SIMION
ÖKAT HAT MOT NATO I ÖSTEUROPA
Albas medarbetare i Rumänien har rest runt i Jugoslavien. Han har också läst reaktionerna i Östeuropa på kriget. Kritiken mot Slobodan Milosevic har vänts i ett hat mot Nato.
   
  CHRISTER WIGERFELT
KROPPEN OCH DEMOKRATIN
Demokrati förknippas vanligen med tankens frihet snarare än kroppens. Danska idrottsforskare fokuserar på kroppens förhållande till demokratin i en nyutkommen antologi.
   
 
  AKTUELL INTERVJU: BENGT RUNDBLAD, PROFESSOR I SOCIOLOGI
   
 
  REKOMMENDERAS: INTERVJU MED BO RALPH, NYBLIVEN LEDAMOT AV SVENSKA AKADEMIN