ALBA SYNAR WEBBTIDNINGARNA
 
 

Är ni medvetna om vilken otroligt rik flora av nättidskrifter det finns? En del gjorda på skoj och en del på djupaste allvar. Vi kan läsas helt gratis. Många av oss når tusentals läsare, läsare som kanske inte annars skulle läsa kulturtidskrifter.
Vi nättidskrifter har en hel del problem gemensamma. Ekonomin är ett stort problem för de flesta. För oss finns inga kulturstöd att söka, inga prenumerationspengar att kräva in. Kanske bidrar också vår brist på ekonomi till att vi fått rykte om oss att vara oseriösa? Vi recenseras i princip aldrig på kultursidorna och det räknas knappast som en merit att ha drivit en nättidskrift i många år.
Det är dags för oss att skaka av oss detta dåliga rykte. Med det här numret av Alba vill vi starta en lobbykampanj för att höja webbtidskrifternas anseende och därmed förbättra våra möjligheter till de pengar och den uppmärksamhet vi förtjänar. På årets bok & biblioteksmässa i Göteborg deltar vi därför i ett tidskriftstema tillsammans med Kulturnät Sverige och Journal2002. Vi kommer där att göra reklam för webbtidskrifterna bland annat genom att sprida en broschyr med webbadresser till ett sextiotal tidskrifter (och det mina vänner är bara en bråkdel av vad som finns därute!). Vi har också satt ihop ett bildspel med exempel på hur vi ser ut.
Här nedan kan ni läsa mer om hur vi har det. Extra kul tycker vi att det är att få presentera texter av andra webbtidningars redaktörer!
Väl mött på mässan! Ni som inte kan komma dit kan läsa om den i de rapporter som vi kommer att lägga ut dagligen i samarbete med Kulturnätets Magasin.

SIRI REUTERSTRAND, RED

 

Extra

YLVA LAGERCRANTZ - NUMMER
OM RÄTTEN ATT SKRIVA PUBLICISTISKT KORREKT
Varför skall vi dömas efter den typ av media vi arbetar med? En seriös journalist är väl lika seriös även om alstren publiceras på nätet? Det är hög tid att ta oss på allvar.

Extra CARLOS ROJAS BESKOW - EPIGON
ÄR VI MER OANSVARIGA?
Nättidningar är inte automatiskt bättre än papperstidningar.Men inte sämre heller. Finns det någon förklaring till varför vi inte är betrodda med någon form av tidskriftsstöd?
Extra

HÅKAN LINDGREN - AGAMEMNON
KNYT IHOP OSS
Agamemnon vill inte ha ekonomiskt stöd. Däremot skulle en gemensam sökmotor vara till stor hjälp för alla kulturtidskrifter som söker läsare. Och en fantastisk service till läsarna.

Extra

MAXIM GRIGORIEV- BANAN
WEBBTIDSKRIFTENS
MOTSÄGELSEFULLA UPPGIFT

Nätet har givit oss chansen att låta det skrivna ordet återuppstå. Vi har tagit den; och nu är det vår uppgift att förvalta och samtidigt att förändra vårt sätt att använda det.

Extra CHRISTER WIGERFELT
PÅ VÄG MOT EN NY OFFENTLIGHET
Alba är pionjär bland nättidningar. Sedan starten 1997 har mediet förändrats på vissa viktiga punkter. Dessa kommer att få betydelse även för renodlade papperstidningar.
Extra

 

Ur gamla nummer
 

Nr 1/1999
PLATSEN SOM INTE FINNS


SALAMANDER
Kvalificerat skvaller
uppsnappat i farten

Vittnesmål

IDA FASTÉN
MINA MÅNADER I DET PALESTINSKA INFERNOT
Ida Fastén har nyligen kommit hem till Sverige efter att ha agerat "mänsklig sköld" på Västbanken. Här kan du läsa hennes egna ord om upplevelsen och se några av hennes bilder.

Debatt

ZVI WIRSCHUBSKY
ARABISK INTOLERANS I MELLANÖSTERN
Varför har arabvärlden hamnat så långt efter? En förklaring kan vara demoniseringen av judar, Israel och Västvärlden. Det är hög tid att man tar itu med sina otidsenliga samhällsskick.

Debatt

CHRISTER WIGERFELT
NÄR SKA SVENSKA JUDAR PROTESTERA?
När Sharon klev upp till Alaksa-moskén i Jerusalem förmörkades himlen åter över Mellanöstern. Alltför många svenska judar försöker omformulera konflikten till antisemitism i Väst.

Recension

KAJ JOHANSSON
DEN TUNNA BIOLOGISKA HINNANS KRIS
Edward O Wilson är en kontroversiell biolog, som nu återkommer med en bok om det tunna biologiska skal som omger oss. Vad som behövs är en global strategi, menar Wilson.
Edward O Wilson - Livets framtid

Recension

SIRI REUTERSTRAND
OM TIDEN OCH LIVET
Äntligen här - del två i romansviten Vargskinnet. Kerstin Ekman ger en svindlande inblick i tidens gång och i vad det verkligen innebär att leva.
Kerstin Ekman - Sista rompan

Recension

PETER JOHANSSON
GANDHIST ELLER INTE GANDHIST - DET ÄR FRÅGAN
Arne Næss, ekolog filosof m.m. har i sjuttio år intresserat sig för Mohandas Karamchand Gandhi, mer känd som Mahatma Gandhi. Detta intresse har resulterat i ett djupt personligt och mycket intressant verk där Gahndis bl a appliceras på dagens problem.
Arne Næss - Gandhi

Recension

ANDERS HARGEBY
EN MODERN MAN MED MODERNA PROBLEM
Blunts i flera avseenden tunga biografi ger framför allt en bild av personen Linné. En man med problem som vi kan identifiera oss med idag också. Familj och karriär... Inte alltid lätta att förena.
Wilfrid Blunt - Carl von Linné

Recension

SIRI REUTERSTRAND
LITA PÅ DET OVÄNTADE
Efter ett antal rätt ointressanta romaner är Auster tillbaka i gammal god form. Ännu en deprimerad man får sitt liv ändrat av den oberäkneliga slumpen.
Paul Auster - Illusionernas bok

Recension

CHRISTIAN SWALANDER
EN NY VINKEL MOT VERKLIGHETEN
Holm skänker oss med stilsäker penna nya infallsvinklar på kända kvinnliga författarskap. Hon vågar ta deras vardag på allvar på ett sätt som få gjort före henne.
Birgitta Holm -Tusen år av ögonblick

Debatt

GUY HEYDEN
TVÄRVETENSKAPEN I GÖTEBORG SLAKTAD
Tvärvetenskapen vid Göteborgs univeersitet har organiserats om. Men är det till det bättre? Tvärtom, det är simpla revirstrider som ligger bakom förändringarna.

Omläsningen

DANIEL OLSSON
OM DEN VANLIGA MÄNNISKANS VARDAG
Någonting så ovanligt som en skildring av en klassresa som ständigt pågår. Som inte sker i överraskande språng. Och som bonus ett porträtt av en arbetarklass-mamma med hjärta.
Torbjörn Flygt - Underdog

Recension

ANDERS FRENANDER
DIGER KATALOG ÖVER VÄNSTERPRESSEN
Den svenska vänstern är splittrad. Att skriva om deras tidningar kräver mängder av forskning. Vår recensent är i stort imponerad över det grundliga arbetet, som ingår som en del av en kartläggning av den svenska pressens historia.
Sverker Jonsson - Bland gnetar och rödhättor.

Anmälan

LEIF WILEHAG
LÄTTLÄST DECKARPUSSEL
Genberg är en av landets mest produktiva deckarförfattare - om inte den mest produktive. Hans ungefär tvåhundrade roman i ordningen är som vanligt trevlig underhållning konstaterar vår anmälare.
Kjell E Genberg - Eldgivning


Fungerar åter efter haveri
VILL DU HA ALBAS ELEKTRONISKA LÖPSEDEL?
VI SKICKAR MEDDELANDE NÄR NYTT NUMMER KOMMER
SKRIV DIN E-POSTADRESS HÄR

Guidos aforismer

Glädjefnatt
Surpuppan Svea vill kungöra att
nöjen och skratt skall beläggas med skatt

UR: LÄTTRIMMAD VITTERLEK
SÄLJS BARA PÅ NÄTET

Köp den på Biologiks hemsida

alba avslöjar alba avslöjar
 

ALBA.NU
TIDNING FÖR
KULTUR,
VETENSKAP
OCH SAMHÄLLE

NR 5 [42]
12 september 2002
Årgång 6

Nästa nummer
kommer 24 okt

Tema: Konst & vetenskap
 
KRÖNIKA
 
CECILIA MALMSTRÖM
EU-PARLAMENTET (fp)
 
VÄSTSVERIGE
 
Västsvenska länkar
Kultur, politik
och mycket annat

>>Här
 
ARKIVET
 

Sedan starten har Alba
givit ut 41 nummer med runt 600 artiklar.
Sök i arkivet, klicka dig fram från vänsterspalten.

...SE VEM SOM
MEDVERKAT

Nu kan du samtidigt
se ett index
över vilka som har
skrivit i Alba
.
 
& REGIONER
 
Specialbilaga
Globalisering och regionalisering går hand i hand. Vi fokuserar på södra och västra Sverige.
Läs mer >>Här
 
KULTUR & EKONOMI
 

Specialbilaga
i samarbete med BRG och Teknikbrostiftelsen
i Göteborg.
Senaste datum:
020422
Läs mer >>Här

 
BILDBEVISET

 
Det goa Göteborg har förändrats efter kravallerna i samband med EU-mötet
förra året.
 
INTERNATIONELLT
 

 
Läs mer >>Här
 
 
Läs mer >>Här
 
REXEDS SISTA TAL
 
Bror Rexed införde 'du' som tilltal mellan folk på 60-talet. Rexed avled i somras. Hans sista tal kan du läsa >>Här