ALBA NR 6 - SEPT 1998

 WWW.ALBA.NU

 
 
  Göteborg. Städernas stad. Att älska eller hata. Som alla större städer rymmer Göteborg det mesta. Klassklyftor och segregation, bråk om hus som skall rivas, eller kanske inte rivas, och mycket mer. Alba sätter glasögonen på näsan och tar en närmare titt på staden vi bor i.
 
  SIRI REUTERSTRAND
EN STÄNDIG FÖRÄNDRING
Vi tänker gärna på staden som någonting statiskt. En stillastående kuliss. Men det är helt fel. Förändringar pågår ständigt. Så har det alltid varit, och så måste det förbli.
 
  CHRISTER WIGERFELT
EN ALLTMER SEGREGERAD STAD
Det finns många myter om förhållandena i Göteborg. Men statistiken talar ibland ett mer naket språk. Forskaren Urban Herlitz har undersökt levnadsvillkoren för stadens medborgare och funnit både gamla och nya klyftor.
 
  CHRISTER WIGERFELT
MEDELKLASSENS SKATTEREVOLT
Göteborg har haft folkomröstning om delning av staden. Tre stadsdelar vill bli egna kommuner. Det är en stormsvala för staden som vill bli ett starkt regionalt centrum.
 
  EVA SJÖBLOM
BEVARA HUS - MER ÄN ESTETIK
Gamla hus är ju vackra att se på. Men varför ska man bevara den gamla byggnationen i en stad, nya hus blir väl också fina? Arkitekten Einar Hansson vet svar.
 
  HANNA ANDERSSON
VAD SNACKAR DOM OM?
Byggnadsminne, bevaringsprogram, q-märkning? Det finns många begrepp när det gäller skydd av hus och byggnader. Ett som faktiskt inte finns, men används ändå är k-märkning. Alba rätar ut frågetecknen.
 
  HUSVÄRNET
GRÄSRÖTTER MOT RIVNING
Hotad natur har sina trädkramare. Stadens gamla och förfallna hus har behov av beskyddare. Håller en ny typ av folkrörelse på att växa fram?
 
  BIRGITTA PANDE
EN LANTIS SYN PÅ GÖTEBORG
Göteborg är invandrarnas stad, både från andra länder och andra delar av Sverige. Visst kan det vara en hisnande känsla att komma från den avlägsna skaraborgsbygden.
 
  LEIF WILEHAG
DÅ FANNS DET JOBB PÅ VARVEN
Novell. Snart hade det gått 25 år sedan hon kom till Göteborg. Och det var en så annorlunda stad, och annorlunda tid, idag mot då; Jessica hade svårt att få jobb efter gymnasiet och det bekymrade henne och Don blev retad i skolan för sin hudfärg.
 
  TIDIGARE ALBA-NUMMER
MER OM GÖTEBORG
Vilka kreativa resurser har staden Göteborg? Hur fungerar byggnaderna? Läs mer om Göteborg ur några av Albas tidigare nummer.

 
  SALAMANDER
Inte alltid så lätt att upptäcka.
Ser en hel del själv.
 
 
  MED SKRIBENTER FRÅN ANGEREDSGYMNASIETS MEDIEPROGRAM
 
  GUNILLA ANDERSSON
BORTA BRA MEN BACKA BÄST
Trist i förort? Jo, kanske, men att bo i Backa är ett bra komplement till centrums nöjen, tycker Albas ung-reporter.
 
  CHRISTIN DAHLGREN
RÖSTER OM GÖTEBORG
Göteborgarna verkar nöjda med sin stad, men vad tycker folk utifrån? Läs i vår mini-enkät!
 
 
 
  BJÖRN ZETTERLING
I STRINDBERGS MAGE
En halva öl försöker blötlägga det något sega köttet. Den mage som är hem åt denna goda och närande måltid är August Strindbergs. Men är inte allt redan skrivet om denna litterära ikon?
 
  CHRISTER WIGERFELT
PER UNCKEL OCH UTBILDNINGEN
En skäppa retorik och en skålpund visioner. Underhåll blandningen med den politiska blåslampan. Resultatet blir en debattbok om kunskapssamhället anrättad av Per Unckel.
 
  INA LARSSON
GOA GUBBAR PÅ NÄTET
Nu ska alla göteborgare få gratis tillgång till Internet. Kanske. Men för den som inte har dator blir erbjudandet inget värt. Kanske blir det som vanligt ökade klyftor istället?
 
  LEIF WILEHAG
ÄR JO VÅR OMBUDSMAN?
JO ska vara medborgarens ombudsman och övervakare av rättssäkerheten. Men ibland blir JO själv identisk med makten. Vad gör man då när svaren studsar tillbaka som gummibollar?