Webbjournalistik
En ny sajt för försäljning av kläder har sett dagens ljus, boo.com. Här finns även en tidskriftsavdelning. Om man får tro Expressen får denna den flashiga produkt tidningen Bibel att framstå som Stridsropet. Vi på Alba inser att webbjournalistiken i framtiden kommer att bli mer avancerad om man ser till formen. Men innehållet kräver fortfarande kvaliteter som inte bara är beroende av teknik. Boo.com skriver självrannsakande: "Kristoffer Triumf är, tro det eller ej, en av landets roligaste skribenter." Det kan man kalla smärtsam självrannsakan. Vi tror inte vi hade förstått det om det inte påpekats så tydligt.
 
Politisk förnyelse
Politik kan följas på många sätt. Själva minns vi med skräckblandad förtjusning hur Ian och Bert staplade tombackar på scenen så att det gick en stötvåg genom det politiska systemet. Sen gick det som det gick. Och nu tar partiet sin sista suck, nu är till och med domännamnet nydemokrati.se ledigt till försäljning.
Pigg trettioåring
Det finns många sorters läsupplevelser. Några glömmer man inte hur mycket man än försöker. Gunnilla Woldes Totte, ni vet han som badar och allt det där - kompis till Emma som dammsuger, fyller trettio år. Själva har vi fyllt ännu mer och önskar att vi såg lika välbevarade ut som han.
Vi kommer dessutom att tänka på när den intellektuelle giganten (nåja) Björn Linell, då förlagsredaktör på Norstedts gav totteböckerna som lästips i ett kulturprogram. Han kallade Totte och Emma badar för en erotisk thriller om vi inte minns helt fel. Vilket bara bevisar att det är i mötet med läsaren den verkliga historien uppstår
Hitler på flykt
När de allierade steg i land i Normandie i juni 1944 var det bara en tidsfråga tills Tyskland skulle besegras och nazisterna kapitulera. Många skulle naturligtvis ta till flykt. Amerikanska säkerhetstjänsten OSS hade förberett sig på en klappjakt på Hitler. Frågan var bara hur han skulle kunna se ut. De producerade några tänkbara fantombilder, av vilka ett ses här intill.
Vilse i cyberrymden
Så mycket vet vi om elektronisk post att våra brev hackas upp i småbitar innan de skickas ut i cyberrymden. Bitarna kan gå i princip vilken väg som helst till mottagaren. En bit via Hongkong, en annan via Oslo. Sedan ställer de in sig i rätt ordning på mottagarens server. Men vad händer när brevet inte kommer fram? Cirkulerar bitarna runt, runt? Två månader efter Albas utskick av den elektroniska löpsedeln till en prenumerant på Angeredsgymnasiet kom det i retur: adressat okänd. Såvitt vi vet ligger skolan kvar. Så vi säger väl som Gösta Ekman i sketchen om stenkulorna: Det vete fan hur det fungerar, men vi tror att det är något elektroniskt.
Stål och slagg
Den förre gruvarbetaren Harry Isaksson har varit på turné i södra Sverige. Han gjorde sig under den stora gruvstrejken 1969 känd för sin integritet. Alla grupper på vänsterkanten slogs om hans gunst. Nu har han bland annat varit på ett möte arrangerat av KPMLr. Annat var det efter gruvstrejken, när Harry Isaksson avvisade deras intensiva inviter. Då kallade de honom "gruppsexmannen från Kiruna." Han kanske har slutat med sånt nu när han är äldre?
Arbetets hjälte
Ett växande antal östtyskar längtar tillbaka till den tid då DDR var en egen stat. De känner sig vilsna i tillvaron i väst. Vilket vi har lite svårt att förstå. Ta bara de offentliga tavlor som fanns uppsatta i städer och byar med fotografier på Arbetets hjältar. Dem behöver man inte längta tillbaka till.
För om östtyskarna längtar tillbaka kan de ta vägen över Göteborg. Där har Burger King just tagit upp samma idé, men här är arbetets hjälte lätt maskerad till Månadens anställd. Förutom att ett foto på månadens hjälte kommer att sättas upp på arbetsplatsen, kommer vinnaren att få en vindjacka. Med företagets logo. Kanske är det varumärket som är den stora skillnaden mellan kommunism och kapitalism?
Alla älskar George W Bush
På Alba gillar vi både politik och satir. Satir kan vara dräpande i politiska sammanhang. Nu när Georg Bush J:r ger sig in i kampen om presidentskapet i USA, kan vi inte låta bli att referera en seriestrip i tidskriften Time: Jag gillar Georg W Bush eftersom jag gillade hans pappa. Jag gillade hans pappa eftersom han var Reagans vicepresident. Jag gillade Reagan eftersom han var filmskådespelare. Jag gillar att gå på bio.
Kulturhetta i Göteborg
En flytt kan vara dyr även för den fria kulturen i Göteborg. När Nätverkstan med tillhörande utbildning "kulturverkstan", tidskriftsverkstan och tidskriften Ord&Bild skulle flytta in i det nya "förlagshuset" vid en av stadens kanaler, sökte man bidrag till flytten från kulturnämnden men fick avslag. Däremot fick man pengar från den regionala kulturkassan som finns på länsnivå.
Någon månad tidigare hade studenterna på kulturverkstan kritiserat Göteborgs kulturvision, presenterad av dåvarande chefen på kulturförvaltningen. Vi är väl inte så elaka att vi tror att det finns ett samband, men man ska inte bli förvånad om stadens kulturansvariga framöver ändå kommer att lovorda verksamheten i förlagshuset och lyfta fram den som ett exempel på stadens offensiva satsningar.
Låg skatt men hög avgift
Vår utsända i Nevadaöknen vill påminna oss skattetrötta svenskar om att det visserligen är lägre inkomstskatt i USA, men att det är höga avgifter på det mesta man behöver som el, telefon och sjukvård. Lätt att glömma. Ungefär som när de som tycker att USA är bilarnas förlovade land glömmer att högsta tillåtna hastighet är 80 km i timmen. Tufft?!