Dåligt minne
Ang. om läsandet håller på att slås ut av it säger professor Bo Dahlbom i senaste numret av Pedagogiska Magasinet att "När boken kom ville man förbjuda den. Annars skulle ungdomar sluta lyssna på äldre och deras minnesförmåga förstöras. När den väl kommit ville man ha kvar den för alltid." Att han sedan fortsätter med att nätet är överlägset boken för transporter av innehåll tänker vi inte berätta eftersom vi på Alba är ivriga anhängare av det tryckta ordet. Det är därför vi gör en nättidning.

 
Fult att vara ensam?
Ungdomsförfattaren Per Nilsson ger i samma tidskrift en del av förklaringen till varför många ungdomar inte läser. Han säger att de kanske avstår från läsandet därför att det förutsätter ensamhet och ensamhet är någonting vi räds. Det är nästan skamligt att vara ensam. Vi på Alba undrar om man inte kan lösa det problemet genom att sätta sig i läsesalen på något trevligt bibliotek. Annars är ju litterära bekantskaper ofta mer lätthanterliga än sådana man måste träffa irl (in real life). Tröttnar man så ställer man bara in dem i hyllan igen.
Den verkliga verkligheten?
Sedan finns det litterära bekantskaper som finns i verkligheten. Anne Holt, Norges fd justitieminister som dessutom är deckarförfattare har gått och gift sig. Fast eftersom hon i likhet med sin romanhjältinna är föredrar en partner av samma kön så heter det ingått partnerskap förstås. En av gästerna var Jan Guillou. Som skrev tv-serien om polisen Anna Holt i samarbete med Leif GW Persson. Så ni fattar att det där med att hålla isär verklighet och litteratur inte alltid är så lätt. I det här fallet kan man ha som tumregel att Anna är stright och inte finns i verkligheten, medan det med Anne sas är tvärt om. Typ.
Läsandets förbannelser
Med läsning öd ej tiden bort
Vårt kön så föga det behöver.
Och skall du läsa, gör det kort,
Så att såsen ej må fräsa över

Så skrev Anna Maria Lenngren ironiskt för två hundra år sedan i Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon. Men tiderna förändras. När Anders Johnson, som skriver en artikel om läsandet i detta nummer av Alba, flyttar fram klockan till idag och byter kön på personen låter det så här:

Med läsning öds ej tiden bort
Mitt kön så föga det behöver.
Och läsningen jag håller kort,
Jag tjänar hellre mera klöver

Skövde ligger väl inte i Göteborg?
I Skövde börjar till hösten en ingenjörsutbildning för katastrofhjälp. Med tillgängliga resurser ska man kunna klara katastroflägen med vad som finns att tillgå i de drabbade områdena. Troligen blir utbildningen mycket attraktiv. En presskonferens anordnades och lokalpressen rapporterade flitigt. Men göteborgstidningarna märkte ingenting, det hela låg väl i en vit fläck av Västsverige. Det hade förstås varit annorlunda om idén hade kommit från Chalmers.
Stor eller liten?
Vi på Alba tycker att det där med genusapekten är lite intressant. Nu har vi just läst att män som är över medellängd har större chans att träffa en kvinna och bilda familj än de som är kortare. De har det över huvud taget lättare i livet. Det stod ingenting om hur det är med motsatsen, men vi (i alla fall den del av redaktionen som är av kvinnligt kön och nästan 1.80 lång) tycker att det verkar som om kvinnor helst ska vara så små och söta som möjligt. Kanske för att få sina män att verka längre? Nåja, man kan ju alltid roa sig med att se ner på de små liven. (Alltså männen då. Tjejer håller alltid ihop. Det vet ni väl?)
Ett försvinnande folk?
Tyskland har länge varit Europas stormakt. En orsak har varit hög befolkningstäthet och Hitler gjorde medvetna försök att höja nativiteten med Lebensborn, ett nationellt horhus för arier. Men idag är nativiteten kraftigt sjunkande. Tidningen Der Spiegel (nr 52/99) har räknat på befolkningsutvecklingen under de kommande hundra åren. Om nativiteten fortsätter med låga 1,25 barn per kvinna under de kommande femtio åren och därefter stiger till 1,5 mellan åren 2050 och 2065, kommer befolkningen i landet år 2100 att ha sjunkit från dagens 82 miljoner till 24. Inte ens en fortsatt invandring på en kvarts miljon varje år klarar av att hålla befolkningsminskningen i schack. Då sjunker befolkningen till 50 miljoner. Så våra barnbarnsbarn kan se fram emot glesbygdssemester i Ruhrområdet.
Dolk i ryggen
Framgång på den politiska arenan handlar ofta om att skaffa sig allianser på olika håll. Utan dessa är det i praktiken omöjligt att bli partiledare. En lektion i politisk grundkurs får vi i förfallet hos kristdemokraterna i Tyskland. Nuvarande partiledaren Wolfgang Schäuble är förre partiledaren Helmut Kohls handplockade efterföljare. Vad händer då? Schäuble försöker klamra sig kvar vid makten genom att kräva Kohls avgång som hedersordförande i partiet. I mutpotten påstås ligga runt 2 miljarder kronor. Visst låter det intressantare än en Toblerone. Vi mumsar vidare på skandalen.
Afrika slår tillbaka
Jan Hultin är socialantropolog vid Göteborgs universitet. Som sådan har han lärt sig att åka hiss mellan samhällets alla skikt. I slutet av förra året var han i Västafrika tillsammans med en delegation från universitetet. Där möttes de av Karl Erik Eriksson, som sedan länge driver forskningsprojekt för lokal utveckling. Väl hemkommen från den afrikanska myllan kan Jan Hultin nu berätta att ättlingar till forna slavar förbereder en process mot de forna kolonialländer som idkade slavhandel. Exemplet med den forne diktatorn Pinochet har givit begreppet preskriptionstid en ny innebörd. Så vi följer fortsättningen med intresse. Den som vill veta mer kan lämpligen läsa tidningen New African