Som en flanell pyjamas
 
 

 

VARSEL OM KOMMANDE TILLDRAGELSER
roman av Stig Claesson

Albert Bonniers Förlag

 
 

"Gabriel Ask hette en man. Han vaknade en morgon strax efter gryningen och beslöt sig för att aldrig mer gå ur sängen. Trots detta beslut stack han fötterna i ett par grå filttofflor och satte på sig sin lika grå morgonrock och gick från sovkammaren ut i sitt kök."
Så börjar Stig Claessons senaste roman, Varsel om kommande tilldragelser. Den är en i en lång rad böcker som alla känns ungefär som en vältvättad flanellpyjamas. Välbekanta - genialiska på sitt sätt, flärdfria och får en att bli varm och lugn även om man inser att det inte går att leva i dem alltid.
När Gabriel Ask väl kommit upp ur sängen får vi följa honom under en dag i hans liv. Det finns fler än Stig Claesson som låtit en dag ta en hel roman i anspråk, men det finns inga likheter i övrigt vare sig med Joyce eller med någon annan. Stig Claesson är Stig Claesson och mer behöver man egentligen inte säga.
Det blir en lite speciell dag i Gabriel Asks liv. Han får oväntat besök redan till morgonölen av den vackra Ellen. Fast helt oväntat var det inte. Innan hon kom hörde Gabriel hennes steg. Långt innan han egentligen kunde höra dem, när hon kom vandrande efter kraftledningen. Fler varsel följer under dagen som är början på de uppskattningsvis tjugosex år Gabriel Ask har kvar att leva. Hur man ska tyda dem vet han inte. Trots att han varit något av en expert på att tyda sin samtid. Och vad Ellen vill? Ja, läs själva och bli lite klokare på köpet. Fast på vad vet jag inte.


Text: Siri Reuterstrand
00.01.26