IT-revolutionen bryter upp gamla strukturer. Nu börjar det även märkas inom utbildningen. På internet hittar man ett otal antal länkar till företag som försöker tjäna pengar på e-learning. Någon förnyelse av pedagogiken har vi svårt att spåra. Frågan vi ställde oss är om det går att utveckla lärandet med hjälp av IT och internet? Samma fråga behandlas i en ny utredning som offentliggörs inom kort. Visst vill vi också lära oss mer om detta!

 


KRÖNIKA
CECILIA MALMSTRÖM
TANKAR I EU-PARLAMENTET
"Det är många 'e' nu i Europadebatten. Entusiasmen och vurmandet av e-handel, e-marknad och e-Uropa har pågått länge... Och den här lilla saken, vad är det? Det är en datormus, herr president blev det förbluffade svaret"
Extra

SIRI REUTERSTRAND
ALBAS INTRODUKTION TILL E-LEARNING
Den som vill veta mer om e-learning kan hitta mängder på nätet - förstås. Problemet blir snarast att begränsa sin sökning. Massor av företag vädrar pengar att hämta och inte verkar det vara så värst mycket nytt innehåll i de nya former undervisningen tar. Men nog anar man möjligheterna.

Extra

CHRISTER WIGERFELT
KEJSARENS NYA KLÄDER MED IT-STUK?
Marknaden för e-learning har exploderat men pedagogiken är ofta mycket traditionell. Men rätt använd kan IT blir ett kraftfullt redskap för kreativt lärande, hävdar Berner Lindtsröm, IT-strateg på Göteborgs univesitet

Extra MAGNUS KÖRNER
MASSUNDERVISNING PÅ OPEN UNIVERSITY
Open University i England framhålls ofta som ett föredöme inom e-learning. IT bryter gränserna för den traditionella föreläsningssalen och gör det möjligt att undervisa tusentals studenter samtidigt. Men någon pedagogisk förnyelse erbjuds inte.
Extra CHRISTER WIGERFELT
BÄTTRE TVÄRVETENSKAP MED IT-BILDER?
"Riktig" vetenskap visas med siffror och matematiska samband. Till nöds går det bra med det skrivna ordet. Men hur är det med bilder? Kan de föra vetenskapen framåt? Och hur ska det gå till? Kan nyckeln finnas i e-learning och IT-manipulation?
Extra

LÄNKTIPS
E-LEARNING PÅ NÄTET
Det finns mängder av artiklar och dokument på nätet om begreppet e-learning. Håll till godo med några av våra egna tips.

Ur gamla nummer

DET FINNS MÄNGDER AV ARTIKLAR I GAMLA NUMMAR AV ALBA SOM PÅ OLIKA SÄTT HAR MED LÄRANDE, KUNSKAP ELLER IT ATT GÖRA. HÄR FINNS LÄNKAR DIREKT IN TILL NÅGRA AV DEM:

Nr 5/97
DISTANSLÄS HEMIFRÅN DATORN. UR TEMA OM KUNSKAPSLYFTET

Nr 4/99
STUDENTENS INSKOLNING I DET RÅDANDE PARADIGMET. UR TEMA OM UTBILDNING

Nr 4/98
VAD ÄR KUNSKAPSSAMHÄLLET? ARTIKELSERIE


SALAMANDER
Kvalificerat skvaller
uppsnappat i farten
Debatt CHRISTER WIGERFELT
BETYG SOM KUNSKAPSUTVECKLINGENS BROMSKLOSS
Debatten om betyg blossar upp varje gång skolans kris uppmärksammas. De som tror att krisen enbart handlar om vad som händer inom skolans väggar ropar på mer betyg och tidigare betyg. Det är som att bita sig själv i svansen.
Recension MAGNUS KÖRNER
NÄR PROTESTEN BLIR GLOBAL

Det har hänt något de senaste åren. Stora demonstrationer har hållits i Seattle och Prag. Demonstrationer mot förkortningar som IMF och WTO. Men varför och vilka? I Proteststormen försöker Petter Larsson reda ut ett och annat.
Recension

SIRI REUTERSTRAND
HANDBÖCKER FÖR GRAFISKT INTRESSERADE

Vill du kunna slänga dig obehindrat med uttryck som kerning, oblique, kägel och annat initierat? Eller har du undrat vem den där Gill egentligen var? Då finns det mängder av läsning för dig. Alba rekommenderar här en bukett användbara och läsvärda böcker.

Recension CHRISTER WIGERFELT
SPRATTEL I NÄTVERKSSAMHÄLLET
Millenniets slut heter Manuel Castells tredje band i den mycket uppmärksammade analysen av det framväxande nätverkssamhället. Det är inte precis någon idyll som målas av framtiden. Men glömde han inte att socialt skapade strukturer även kan skapa motstrukturer?

Recension

LEIF WILEHAG
HANDBOK I ENGELSKA
Om ni vill veta vad ni gör för fel när ni pratar engelska - läs då denna bok. I alla fall finns de mest vanliga felen här åskådliggjorda.

 

 

VILL DU HA ALBAS ELEKTRONISKA LÖPSEDEL
VI SKICKAR MEDDELANDE NÄR NYTT NUMMER KOMMER
SKRIV DIN E-POSTADRESS HÄR

   

Guidos aforismer

AKADEMISTHOSPITAL

På Statens Nervkuranstalt, dit man antas,
är lärandets enhärjen de ignorantas.

UR BOKEN LÄTTRIMMAD VITTERLEK
SÄLJS BARA PÅ NÄTET

Köp den på Biologiks hemsida

alba avslöjar alba avslöjar

ALBA
TIDNING FÖR
KULTUR,
VETENSKAP
OCH SAMHÄLLE

NR 1
1 FEB 2001
WWW.ALBA.NU

Årgång 5

Nästa nummer
kommer
15 mars


Johan Öberg
flanerar runt på universitetet och Chalmers i Göteborg och letar efter friktionsytor för regional utveckling.
>Läs mer


VÄSTSVENSKA LÄNKAR!

Vad gör de västsvenska ledamöterna i riksdagen mellan två nummer av Alba?
Möt några av dem

> här!


Under de fyra första åren har Alba givit ut 30 nummer med cirka 500 artiklar. Nu kan du söka i arkivet
>här


Missa inte
bilagan

Kultur&Ekonomi
AKTUELLT
Rapport från
konferens om musikindustrin

[30 NOV]

NYHET
Guy Heyden
ny hedersredaktör

Förutom att han
gömmer sig bakom
Guido
(se längst ner)
kan du läsa mer
om honom

>här!

KOLLA!
Med hjälp av Streaming Media teknik har FilmCentrum Väst, i samarbete med Göteborg Filmfestival och Telia, lagt ut 28st svenska trailers och kortfilmer på Internet. Filmerna kan ses med vanligt modem (56k) men med ADSL kan de ses i fullskärm med nära VHS-kvalitet.
>här
Ligger kvar till 1/3