Lärandets mysterier
Det är en gammal sanning att man lär sig bättre när man har kul. Inte så konstigt då att temat återkom under Aha-dagarna i Stockholm, i oktober förra året, som handlade om upplevelseindustrin. Enligt pedagogen Berner Lindström finns det en paradox i dagens utbildningssystem. I en tid när individen framhävs och kollektivet nedvärderas, har undervisningen utvecklats i motsatt riktning. Utbildningen går alltmer från individuell undervisning till kollektivt inlärande, i form av grupparbeten. Visst har man roligare tillsammans! Men vad säger landets skolpolitiker om detta?
 
Bilden av ångest
På Lunds universitets hemsida kan man läsa en presentation om vilken bild av universitetet som har skapats både internt och externt. Trots att materialet presenteras som overheadbilder ger de en bitvis intressant och trovärdig bild av hur relationen mellan universitetet och omvärlden har förändrats de senaste åren. Men varför har utredningen över huvud taget kommit till stånd? Det förstår man några klipp ur tidningen Moderna Tider. I den totala rankingen av universiteten i Sverige som tidningen gjorde, hamnade Lund på fjärde plats efter Stockholm, Uppsala och Göteborg. Både Uppsala och Lund har länge levt på sina traditioner i förhållande till andra universitet. Men fel förvaltad tradition kan utvecklas till inskränkthet. Larmklockorna i domkyrkan borde redan ljuda över taken i Uppsala.
Resoluta politiker
I Göteborg har det blossat upp en debatt om vem som får kulturstöd. Med anledning av att folkpartisten Margita Björklund sitter i hedersstyrelsen för Göteborg Film Festival. Filmfestivalen har fått 6 miljoner kronor i stöd genom åren. Samtidigt har många andra kulturformer nekats stöd. När detta nu offentliggjorts har politikerna i kulturnämnden kommit fram till att de som sitter i hederspositioner ska lämna rummet när beslut om ekonomiskt stöd ska fattas. Det är en elegant lösning och lika logisk som när Hans Holmér och Ebbe Carlsson skulle bevisa att Säpo inte längre använder sig av telefonlyssning. De kröp ner i en kabelkulvert och visade upp två avklippta telefontrådar inför fotografen.
Sten i glashus?
Kastar man sten i glashus råkar man lätt krossa en och annan ruta. Hur är det med Alba då? Hedersredaktionen kryllar av inflytelserika företagsledare, forskare - och politiker! Själva har vi inga kommentarer, vi har bestämt oss för att inte gå ut offentligt med detta. Fast vi får ju å andra sidan aldrig några pengar ändå...
Alba som mötesplats
Nätet är som bekant Albas medium. Då talar vi nätverk och noder. Själva försöker vi leta upp noder i vår jakt på information och tips om vilka som vet mer om olika frågeställningar. Men nu har vi förstått att Alba själv fungerar som en nod. När Daniel Hallencreutz skrev en artikel om musik på nätet i nr 5/2000, lästes den av Lats Erik Rönnlund på Industriellt utvecklingscentra i Hultsfred. De har nu kopplats samman för att utveckla gemensamma frågeställningar om musik på nätet.
Patriarkatets förfall
I förr-förra numret av Alba kunde vi läsa att författaren Susan Faludi studerat mannen och kommit fram till att manssamhället befinner sig i kris. Patriarken är en reflex från industrisamhällets skrattspegel. Eller än tidigare, för den delen. Mannen jagar en ny identitet, förstår vi när vi ser upplageutvecklingen på herrmagasin de senaste två åren i Tyskland. Playboy har rasat från 379.000 till 242.000 ex, Penthouse från 158.000 till 105.000. Däremot har Men's Health ökat från 250.000 till 268.000 ex. Problemen i relationen till kvinnan är densamma, men tilltalet har ändrats. Samtidigt tycks bägge könen ha fastnat i samma fisknät när det gäller synen på sig själv som otillräcklig och i behov av ständig kroppsligt underhåll.
En bild av framtiden
Bilder säger mer än tusen ord, brukar man säga. Teknikbrostiftelsen har gjort en bilaga till Göteborgs-Posten. Noll Slump heter den. På en stort upplagt bild försöker man ge en bild av det digra och mångsidiga arbete som utförs för att stimulera utvecklingen av regionens näringsliv, framför allt genom att stödja ett ökat samarbete mellan företag och forskning. Den som nöjde sig med att betrakta bilden av framtiden hade anledning att bli konfunderad. Vägen till framgång börjar med en traktor och slutar med ett flygplan i form av en Concorde. Planet som havererade i höstas och sedan dess har flygförbud. Traktorn däremot harvar vidare. Samma väg kantas i början av låghusbebyggelse och slutar med skyskrapor. Göteborg har inte direkt någon "skyline", så är detta bilden av Västra Götaland som en förlorare i den regionala konkurrensen? Eller är det bara slumpen som får oss att tänka i dessa banor?
En bild av staden
Teknikbrostiftelsen stöder en mycket intressant seminarieserie som pågår i Göteborg för tillfället. Vårt framsynta Västsverige heter den och behandlar bland annat den nära framtidens produktionssystem, utbildning, och mat. Nyligen handlade det om infrastrukturen. Naturligtvis blev det en hel del diskussioner om motorvägar och kollektivtrafik. Vi kunde då även lära oss att de flesta av landets jeepar finns registrerade på Östermalm mitt i centrala Stockholm. Inte så konstigt, med andra ord, att vi i Göteborg så ofta känner oss överkörda av Stockholm. Fast de behöver nog sina jeepar. Det är ju väldigt dålig terräng på Östermalm har vi hört.