Intelligent spionroman
  Ken Follett
I minnets labyrint
Albert Bonniers Förlag 2001
 

Spionthrillerns mästare har slagit till igen. Hans senaste roman är en intressant skildring av rymdkapplöpningens USA, närmare bestämt 1958, när amerikanerna genom att skjuta upp en satellit äntligen skulle komma i kapp ryssarna som just då låg klart före med sin Sputnik. Dessutom ger han sig ut på en resa in i den mänskliga hjärnan.

Tänk dig att vakna och inte minnas. Inte minnas någonting. Inte vad du heter eller hur du hamnat där du vaknade. Bara ha en otrolig huvudvärk och en stark känsla av att någonting är fel.

Det är vad som händer huvudpersonen i Ken Folletts senaste roman I minnets labyrint (senaste på svenska vill säga, en ny är redan på gång i hemlandet). Vi får sedan följa honom när han försöker nysta upp sitt liv igen, blandat med tillbakablickar sedda ur hans egna och hans vänners ögon. Eftersom Ken Follett gärna skriver spionthrillers så har Luke, som han lyckas få reda på att han kallas, inte slagit i huvudet när han trillade i badkaret utan naturligtvis har han blivit hjärntvättad.

Vad som hade kunnat vara en ganska banal spionhistoria (och också är det om man enbart ser till själva grunddragen i berättelsen) blir i Ken Folletts händer en klart läsvärd roman. Han leker med alla schabloner och lyckas få till någonting extra av dem. Han väcker en mängd tankar om vad som skulle hända om man själv tappade minnet. Luke börjar omvärdera hela sitt liv. Han inser att han gift sig med fel kvinna och att ingenting blivit som han velat. Ett extra spänningsmoment är också att man länge inte vet vem som är ond och vem som är god i denna till en början ganska trassliga väv.

I minnets labyrint är också en intressant skildring av kalla krigets USA. Det är rymdkapplöpning och minnet av andra världskriget vilar fortfarande tungt över vardagen. Follett ger snabba, effektiva blickar in i femtiotalet. Han beskriver träffsäkert miljöer och fångar tidsandan i meningar som "Elsbeth hade alla upptänkliga köksmaskiner till sin hjälp i det glänsande köket". Till saken hör att Elsbeth är Lukes fru, men även en av USAs mest framstående matematiker. Och för att fylla i schablonen ytterligare, naturligtvis otroligt snygg.

Jag tror inte att jag kommer att bära med mig några bestående minnen av boken, den är inte tillnärmelsevis lika spännande som genombrottsromanen Nålens öga, men en stunds intelligent underhållning erbjuder den ändå.

Siri Reuterstrand
2002.01.24

   
 
   
  Ken Follett
Ken Follett föddes 1949 i Wales. Fick sitt internationella genombrott med spionberättelsen Nålens öga, som utkom 1979 och senare filmatiserades med Donald Sutherland i en av huvudrollerna.
Han har sedan etablerat sig som en av världens ledande thrillerförfattare med titlar som Mannen från S:t Petersburg och Den tredje tvillingen.
Hans egen officiella hemsida: http://www.ken-follett.com